Menu Zavřít

Zátah na nemocnice

4. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví ing.

CONTENT24

Zdravotní pojišťovny se dohodly, že do konce roku společně vypoví rámcové smlouvy všem českým nemocnicím. Během příštího roku s řediteli zahájí jednání o nových kontraktech. Cílem je přizpůsobit širokou lůžkovou síť skutečné potřebě zdravotních služeb. „Chceme se na podobě nemocnic dohodnout nejen s jejich zástupci, ale i státní správou a samosprávou,“ upřesnil ředitel strategie a rozvoje České průmyslové zdravotní pojišťovny Pavel Frňka. Dohodu pojišťovny stvrdily podpisem memoranda, k němuž se připojil i náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.
Společný postup pojišťoven ale rozzuřil krajské hejtmany. Jednání o redukci nemocniční sítě budou totiž vrcholit v době krajských voleb. „Redukce provedená pod kuratelou zdravotních pojišťoven povede k destrukci, negativismu a dalšímu prohloubení krize v systému zdravotnictví,“ obávají se v otevřeném dopise hejtmané Michal Hašek a Jiří Běhounek. Zároveň upozornili ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že podají antimonopolnímu úřadu podnět k přešetření, zda nejde o kartelovou dohodu pojišťoven.
Podle šéfa VZP Pavla Horáka mělo z nemocnic zmizet až deset tisíc postelí, tedy šestina celkového počtu. „Není důležitý počet, kolik lůžek má být škrtnuto, ale jde hlavně o restrukturalizaci oborů a rušení těch oddělení, která péči neposkytují kvalitně a efektivně. Nebo třeba v případě, kdy pět nemocnic v okruhu dvaceti kilometrů provozuje ortopedii, a přitom by stačila jen dvě taková oddělení,“ vysvětluje ředitel Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimír Kothera.
V některých krajích, jako například v Jihočeském, už v optimalizaci nemocnic hodně pokročili. Naopak největším oříškem bude Praha, kde je péče nadužívána a kde zároveň nemocnice vykazují nízkou obsazenost lůžek.
S restrukturalizací mají pomáhat i odborné lékařské společnosti, které připraví parametry technické a personální vybavenosti konkrétního nemocničního oddělení. Hodnotit se bude i kvalita poskytované péče. Jedním z vodítek bude například minimální počet jednotlivých výkonů, které dané pracoviště během roku provede. „Dbát se bude i na provázanost péče, například zda na gynekologicko-porodnické oddělení navazuje péče o novorozence. Ty obory, které kritéria nesplní, mají zaniknout,“ doplňuje Frňka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).