Menu Zavřít

Zástavba Trojmezí stále ve hře

8. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Reality

BRAND24

Odbor ochrany životního prostředí pražského magistrátu před dvěma týdny odmítl rozsáhlou bytovou zástavbu Trojmezí. Jedna z takzvaných „celoměstsky významných změn územního plánu“, které magistrát vyňal z procesu přípravy nového územního plánu a projednává je přednostně, neprošla procesem SEA (Strategic Environmenal Assesment). Jeho smyslem je zjistit, popsat a komplexně vyhodnotit předpokládané vlivy připravovaných koncepcí na životní prostředí a veřejné zdraví. Magistrát ve změně navrhuje výstavbu bytů a rodinných domů na dvou třetinách přírodně cenné 120hektarové oblasti na pomezí Hostivaře, Spořilova a Zahradního Města.
Pražští zastupitelé za ODS výsledkem posuzovací procedury vysvětlují svoji náhlou změnu stanoviska ke kontroverznímu konceptu před komunálními volbami: „SEA neprošla, s tím magistrát nemůže nic dělat. Změna územního plánu 1175, jež se vztahuje na Trojmezí, je prostě passé. Stavět se tam nebude, to je hotová věc a nemusíme se tu o tom bavit,“ prohlásil zastupitel Prahy 15 za ODS Michal Frauenterka minulou středu na předvolební debatě s občany na téma budoucnost Trojmezí.
Podle občanských sdružení, která usilují o to, aby byla změna smetena ze stolu a oblast zůstala nezastavěná, je ale vše jinak: „Nesouhlasné stanovisko SEA neznamená veto pro změnu územního plánu. Magistrát má možnost odůvodnit proč stanovisko SEA nebude respektovat,“ uvedl Luděk Šikola, právní zástupce Koalice občanských sdružení Trojmezí.
Proti změnám, jež by umožnily výstavbu na nyní zelených plochách, se zvedla silná vlna občanského odporu. Zrychlený režim pořizování změn vzbuzuje podezření, že motivem jsou zájmy developerů. A napovídá tomu i historie pozemků. Když v roce 2003 žádali původní majitelé téměř 18hektarové parcely, která dnes patří developerovi Orco, o změnu územního plánu, Rada městské části Praha 15 vydala záporné stanovisko. Následně magistrát odmítl pozemky, na nichž se nedalo stavět, od restituentů odkoupit za cenu 250 Kč za metr čtvereční. O tři roky později tatáž rada ve stejném složení vyhověla identické žádosti o změnu územního plánu podanou novým majitelem, společností Development Doupovská, kterou vlastní Orco Property Group. Pod tlakem občanů nyní město pozemky údajně vykoupí za cenu okolo 1000 Kč za metr čtvereční a ponechá zde zeleň. Změna značné části Trojmezí na čistě obytné pozemky, a to včetně parcel Orka, však stále není vyloučena.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).