Menu Zavřít

Záruka u zboží krátké životnosti

5. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Zákonná záruka na zboží činí 24 měsíců (s výjimkou potravin, ojetin, bazarů a podobně). Ale jak postupovat v případě, prodávámli žárovku, jejíž střední doba života je 15 hodin? Kdo určí nebo dokáže, jak dlouho byla skutečně v provozu - třeba za tři měsíce?

Když ji dnes a zítra použiji při předváděcí akci na veletrhu, skončí její životnost v podstatě zítra večer. Problém se týká celého mého oboru, neboť se prodávají kompaktní zářivky se životností 3000 hodin, které při osmihodinovém denním provozu vydrží zhruba rok.

Slabyhoudek Kralupy nad Vltavou

Pro zodpovězení je nutné nejprve objasnit pojmy „zákonné záruky“ a „v rozporu s kupní smlouvou“.

Podle § 616 občanského zákoníku odpovídá prodávající kupujícímu, že prodávaná věc je při převzetí kupujícím ve shodě s kupní smlouvou, zejména je bez vad. Tedy že věc má jakost a užitné vlastnosti smlouvou požadované, prodávajícím, výrobcem nebo jeho zástupcem popisované, nebo na základě jimi prováděné reklamy očekávané, popřípadě obvyklé. Pokud věc není ve shodě s kupní smlouvou, je s ní v rozporu a pouze tehdy nastává zákonná odpovědnost prodávajícího.

Podle § 619 občanského zákoníku odpovídá prodávající za vady, které se projeví jako rozpor s kupní smlouvou po převzetí věci v záruční době. Následující § 620 občanského zákoníku stanoví, že tato záruční doba při prodeji spotřebního zboží činí 24 měsíců.

Jak z výše uvedeného vyplývá, neodpovídá prodávající za to, že věc, v popisovaném případě žárovka, bude po celou záruční dobu nepřetržitě fungovat (svítit). Prodávající odpovídá za to, že žárovka byla prodána ve shodě s kupní smlouvou, tedy má vlastnost reklamou nebo prodávajícím popisovanou, například životnost 150 hodin.

Uvedená lhůta 24 měsíců má význam pro odpovědnost prodávajícího, pokud se vada - nedostatek vlastnosti podle reklamy (obalu) - projeví po převzetí věci v této záruční době. Tedy pokud žárovku poprvé zapojíte například po 18 měsících od jejího nákupu, musí mít i po této době životnost zmiňovaných 150 hodin.

BRAND24

K tomu je však pro doplnění nutno uvést, že záruka se podle § 619 občanského zákoníku nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním.

JUDr. Petr Šťovíček, právník KŠD ŠŤOVÍČEK advokátní kancelář v.o.s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).