Menu Zavřít

Zárodek paušálu na dial-up?

22. 9. 2003
Autor: Euro.cz

ČESKÝ TELECOM SPUSTIL 1. 9. TESTOVACÍ PROVOZ SLUŽBY AO/DI, KTERÁ NABÍZÍ VYTÁČENÉ PŘIPOJENÍ K INTERNETU ZA PAUŠÁLNÍ POPLATEK. ZA 500 AŽ 800 KČ MĚSÍČNĚ MÁ UŽIVATEL GARANTOVANOU RYCHLOST 9,6 KB/S.

Testovací provoz služby AO/DI nabízí pomalé, ale stále vytáčené připojení

ČESKÝ TELECOM SPUSTIL 1. 9. TESTOVACÍ PROVOZ SLUŽBY AO/DI, KTERÁ NABÍZÍ VYTÁČENÉ PŘIPOJENÍ K INTERNETU ZA PAUŠÁLNÍ POPLATEK. ZA 500 AŽ 800 KČ MĚSÍČNĚ MÁ UŽIVATEL GARANTOVANOU RYCHLOST 9,6 KB/S.

Minimálně do konce října mohou zhruba tři stovky klientů Českého Telecomu, využívající digitální linku ISDN, testovat připojení k internetu prostřednictvím služby AO/DI. V době, kdy se už i v České republice nabízí připojení do sítě přes běžnou telefonní linku až padesátkrát rychleji (například služby ADSL), to není nijak závratné číslo, ale potenciál AO/DI leží jinde. Na bázi této technologie by totiž Telecom v budoucnu mohl nabídnout uživatelům paušál pro připojení k internetu přes dial-up.

ZATÍM JEN NÁVRHY

O možnosti zavedení měsíčních paušálů na vytáčený internet přes přípojky euroISDN2 informoval Český Telecom poprvé před prázdninami, když v rámci Fóra pro dial-up prezentoval svou představu o podmínkách fungování systému:

* Varianta I - měsíční poplatek 500 korun, který obsahuje trvalé připojení prostřednictvím D-kanálu (více viz rám) a dynamické přidělování B-kanálů v době mimo špičku. Ta by měla být pro tuto službu nastavena „již“ od 14. hodiny, tj. od časného odpoledne. Dynamické přidělování B-kanálů ve špičce by mělo být zpoplatňováno minutovým tarifem. Uvažuje se, že ten by mohl být oproti klasické sazbě internetového dial-upu o čtvrtinu nižší, tedy levnější.

* Varianta II - měsíční poplatek 800 Kč obsahující jako v předešlé variantě trvalé spojení přes D-kanál. B-kanály by se však v této variantě dynamicky přidělovaly zdarma (v rámci paušálu) v době špičky a naopak by se zpoplatňovalo jejich přidělení mimo špičku, opět minutovou sazbou ve výši 75 % standardního poplatku.

OBAVY Z POPLATKŮ

Je nutné podotknout, že uvažovaný poplatek pěti, nebo osmi stokorun měsíčně za službu AO/DI by se platil navíc k měsíčnímu paušálu za ISDN linku jako takovou, což je měsíčně minimálně 599 korun. Platforma Zástupci uživatelů internetu (ZUI), jejíž součástí je i Jiří Peterka, v souvislosti se zavedením AO/DI paušálu žádá, aby dynamické přidělování B-kanálů nebylo zpoplatňováno vůbec. „Důvodem je především obava, že uživatel nebude mít dostatečnou kontrolu nad tím, za co bude platit při zapojení B-kanálů. Může se například stát, že uživateli může někdo „zvenku“ záměrně poslat větší objem dat, v důsledku toho mu síť přidělí B kanály, za které bude napadený platit,“ vysvětluje Peterka.

BRAND24

CO JE AO/DI?

Služba AO/DI-Always On/Dynamic ISDN, neboli trvalé dynamické připojení ke službě ISDN, využívá pro připojení k internetu (jak název vypovídá) digitální linku ISDN. Technologie AO/DI je založena na přenosu dat prostřednictvím takzvaného D-kanálu, kterým „tečou“ uživatelská data rychlostí 9,6 kilobitů za sekundu, což je méně než šestina rychlosti, kterou používají pro přenos kanály B (64 kb/s), ale výhodou je permanentní připojení k internetu. V případě, že má uživatel větší požadavky na přenosovou rychlost, může dojít k dynamickému přidělení jednoho či obou B-kanálů (každý po 64 kb/s). Jakmile požadavek uživatele přestane být aktuální, je spojení na B-kanálech ukončeno a přenos se vrací do původního normálu. Původně byl D-kanál určen pro přenos signalizace, například British Telecom ho několik let využívá pro podporu signalizace při zabezpečení domů a bytů. D-kanál permanentně propojuje hlídaný objekt s bezpečnostním pultem, naopak jeden, či oba, B-kanály se mohou využít pro přenos obrazu ze sledovací kamery. Český Telecom prezentuje na svých webových stránkách výhody služby AO/DI především v možnosti celodenního (nízkorychlostního) připojení k internetu za paušální poplatek. Službu lze prý využít například k celodennímu sledování aktuálně přicházejících e-mailů, pro internetový chat a další služby založené na výměně textových zpráv, nebo pro již zmíněné zabezpečování objektů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).