Menu Zavřít

Zařiďte si kancelář v mobilu

9. 5. 2006
Autor: Euro.cz

SYNCHRONIZACE DAT Čtení e-mailů na displeji mobilního telefonu už asi nikoho nepřekvapí. Řada podnikatelů ale potřebuje mít neustále přístup také ke kalendáři, úkolům, poznámkám a kontaktům, které má uloženy na počítači ve firmě.

SYNCHRONIZACE DAT Čtení e-mailů na displeji mobilního telefonu už asi nikoho nepřekvapí. Řada podnikatelů ale potřebuje mít neustále přístup také ke kalendáři, úkolům, poznámkám a kontaktům, které má uloženy na počítači ve firmě. Stalo se vám již někdy, že jste si zapomněli synchronizovat kalendář ve svém PDA či telefonu a slíbili jste někomu schůzku na dobu, kdy jste už měli něco domluveného? A přitom to bylo zcela zbytečné! Všem těmto a spoustě dalších podobných problémů je totiž možné se vyhnout. Mobilní operátoři Eurotel a T-Mobile totiž nabízejí řešení, které vám formou takzvaných push zpráv - tedy zpráv doručovaných přímo do vašeho telefonu - umožňuje mít telefon neustále sesynchronizovaný se svým účtem na Microsoft Exchange nebo Lotus Domino servru ve firmě. Synchronizace probíhá de facto okamžitě po změně údajů na účtu a týká se e-mailů, kalendáře, úkolů, kontaktů a poznámek. Údaje je možné zadávat i v mobilním telefonu a následně změnit ve firmě. Díky tomu máte s sebou neustále aktuální kalendář i kontakty, a i vaše sekretářka má neustálý přehled o schůzkách, které si dohodnete „v terénu“. DVOJÍ ŘEŠENÍ OD EUROTELU

Eurotel tuto službu nabízí pod názvem Office Connector, a to hned ve dvou variantách. Základní varianta je určena těm, kteří nechtějí toto řešení nasazovat plošně u všech zaměstnanců. Stačí si na počítač v kanceláři nainstalovat speciální software a vše již bude fungovat tak, jak má. Za službu se pak platí aktivační poplatek 495 korun a měsíční paušál 295 korun.

Druhá varianta Plus je pak určena firmám, které chtějí řešení nasadit plošně, anebo chtějí mít vše přímo pod svou kontrolou. V takovém případě se na podnikový servr nainstaluje servrová aplikace, která se pak přes internet spojuje šifrovanou komunikací se servrem u Eurotelu. Cena za takovéto řešení se stanovuje individuálně.

V obou případech je pak nutné na mobilní telefon nainstalovat aplikaci, která bude zajišťovat synchronizaci údajů v telefonu prostřednictvím mobilní sítě. Podporované telefony najdete na www.eurotel.cz.

T-MOBILE BEZ INSTALACE

V případě T-Mobile BlackBerry je k dispozici pouze „velké“ servrové řešení, s nímž umí spolupracovat buď zařízení BlackBerry 7290, BlackBerry 8700g, anebo několik málo vybraných telefonů jako například Nokia Eseries. Funkčnost je prakticky totožná jako u Office Connectoru. Rozdíl je ale v tom, že na mobilní zařízení již není třeba nic instalovat. Telefonů pro BlackBerry je však podstatně méně. Cena je opět stanovována individuálně.

Rozdíl je také v tom, že T-Mobile pro majitele takovýchto řešení nabízí speciální T-Mobile roaming BlackBerry, což je datový tarif, který vám za 990 korun nabídne tři megabajty pro využití služby BlackBerry. Za každý další kilobajt pak zaplatíte 90 haléřů, což je o desítky procent méně než u standardního GPRS roamingu.

MOBILNÍ KANCELÁŘ NĚCO STOJÍ

Výhody plné synchronizace podnikového účtu Microsoft Exchange nebo Lotus Domino si oba operátoři nechají náležitě zaplatit. Oproti klasickému e-mailovému klientovi, kterého najdete v každém dražším telefonu, jsou zde ale zjevné výhody. Navíc všechny změny, včetně nových e-mailů, se přenášejí na mobilní zařízení či do firmy prakticky ihned, což může být zejména u obchodních zástupců a manažerů velkou výhodou.

MOBILNÍ KANCELÁŘ EUROTEL versus T-MOBILE

Eurotel Office Connector Délka

Aktivační poplatek 495 Kč Eurotel Office Connector Plus

Měsíční poplatek * 295 Kč 0 Kč

Mezinárodní datový tarif Ne 0 Kč

Cena servrové aplikace Není třeba Ne

Instalace ve firmě Klientský software Individuálně

Požadavky Microsoft Exchange Servrová aplikace

Lotus Domino Microsoft Exchange

Kompatibilní zařízení Přes 40 telefonů Lotus Domino

Přes 40 telefonů

Cílová skupina Malé, střední a velké firmy Střední a velké firmy

BlackBerry

Aktivační poplatek 0 Kč

Měsíční poplatek * 449 Kč

Mezinárodní datový tarif Ano

Cena servrové aplikace Individuálně

Instalace ve firmě Servrová aplikace

Požadavky Microsoft Exchange

Lotus Domino

Kompatibilní zařízení BlackBerry 7290, 8700g,

Nokia Eseries

Cílová skupina Střední a velké firmy

BRAND24

*měsíční poplatek nezahrnuje datové přenosy. Ceny jsou uvedeny bez DPH

Pramen: Eurotel, T-Mobile

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).