Menu Zavřít

Zářez poslance Suchánka

29. 1. 2010
Autor: Euro.cz

Dluhopisy pro domácnosti

BRAND24

Občanský demokrat Pavel Suchánek připravil pozměňovací návrh, jenž zásadně mění systém prodeje státních bondů pro retail. Ministerstvo financí tvrdí, že to znamená konec celého projektu a připravuje zcela novou podobu retailových bondů. „Pokud by prošel návrh poslance Suchánka, žádná emise státních dluhopisů pro retail není možná. A domnívám se, že to projít může,“ konstatoval minulý čtvrtek ministr financí Eduard Janota.
Poslancům chce prý tento týden navrhnout novou podobu tentokrát veřejně obchodovatelných dluhopisů prodávaných domácnostem přímo.
Suchánek se podle Janoty pokusil zablokovat prodej státních bondů vyškrtnutím detailně popsaného způsobu, jak dluhopisy prodávat a kdo může pro stát tuto činnost vykonávat. Znamenalo by to obrovské technické i legislativní komplikace a podle informací týdeníku EURO se proti tomuto návrhu postavila Česká národní banka (ČNB), jež se ovšem nechce k celé věci vyjadřovat. Janota pouze potvrdil, že kvůli tomu na konci minulého týdne s ČNB jednal.
„Chci zabránit tomu, aby si ministerstvo financí zřídilo svou vlastní banku, která by rozdávala možnost prodávat dluhopisy domácnostem,“ řekl týdeníku EURO Suchánek. Podle něj existují firmy, jež jsou uzpůsobeny k mnohem levnějšímu prodeji dluhopisů pro retail. Suchánek tvrdí, že svůj návrh konzultoval s několika ekonomickými odborníky. Kromě stranického specialisty Martina Kocourka zmínil také Burzu cenných papírů Praha (BCPP). Právě BCPP ale celý projekt kritizuje. Když ministerstvo bez výběrového řízení vybralo na prodej svých retailových bondů – podle kritiků drahou a neznámou – šumperskou firmu ASD Software, BCPP přišla s tím, že je schopna prodávat bondy za jednu korunu. Když ale úředníci nakonec vypsali tendr, burza se do něj nepřihlásila. Tvrdila, že „nesouhlasí se zadávacími podmínkami“.
Podle zdrojů týdeníku EURO se BCPP snaží prodej retailových bondů překazit a Suchánek prý není jediným poslancem, s nímž dluhopisy „konzultuje“. To se zřejmě daří, neboť zatímco ještě před několika týdny měly dluhopisy podporu z řad poslanců jak sociální demokracie, tak ODS, v současnosti dávají obě strany najevo, že se jim tyto plány příliš nezamlouvají. „Je to z principu špatně, není to potřeba. Když má stát šetřit, tak má šetřit i v takovém případě,“ tvrdí Suchánek s tím, že jeho pozměňovací návrh rozhodně dluhopisy pro retail nepoloží, ale naopak se tím jen zlevní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).