Menu Zavřít

Zapůjčení auta je snadné, ale rizikové

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

MOŽNÉ KOMPLIKACE Každý podnikatel se může někdy setkat s tím, že se mu jeho vozidlo porouchá a potřebuje náhradní. Pak pravděpodobně zamíří do autopůjčovny. Jako u podobných transakcí je nutné dát si na některé věci pozor.

MOŽNÉ KOMPLIKACE Každý podnikatel se může někdy setkat s tím, že se mu jeho vozidlo porouchá a potřebuje náhradní. Pak pravděpodobně zamíří do autopůjčovny. Jako u podobných transakcí je nutné dát si na některé věci pozor. Na českém trhu je momentálně možné půjčit si prakticky všechno - od malých modelů Škoda Felicia či Škoda Fabia přes luxusní limuzíny až po dodávky. Už jen v nabídce vozů jsou mezi autopůjčovnami velké rozdíly. Zatímco půjčit si škodovku by neměl být problém v žádné půjčovně, s limuzínami či dodávkami je to jinak. Ne všude je mají a tam, kde takové vozy nabízejí, jsou zase často dlouhé čekací lhůty na tyto automobily. Obecně lze půjčovny rozdělit podle nabídky do tří základních kategorií na malé místní, národní a mezinárodní. Malé jsou většinou nejlevnější, mezinárodní zase nabízejí nejpestřejší flotilu nabízených vozů či služeb. Malé autopůjčovny také vlastní pouze několik aut, které velmi často střídají řidiče a podle toho také vypadá jejich technický stav. Velké půjčovny si mohou dovolit častěji nabízené vozy obměňovat, ovšem - jak už bylo řečeno - za cenu vyšších poplatků. Podobné je to i s výbavou půjčovaných vozů, která se řídí heslem Za vyšší kvalitu vyšší cena. DLOUHODOBÉ PRONÁJMY JSOU VÝHODNĚJŠÍ Osobní i užitkové auto je možné si zapůjčit třeba pouze na jeden den nebo na víkend či na delší dobu. Ta se může pohybovat i v řádu měsíců nebo let. Pak už se ovšem většinou jedná o nákup auta na leasing, což je jistá forma zapůjčení vozu, či o tak zvaný operativní leasing. V jeho rámci patří vozidlo leasingové společnosti, která se stará o jeho provoz, a nájemce ho pouze používá ke své činnosti. Obvykle platí, že čím delší doba pronájmu, tím výhodnější cena. Jakmile překročí doba půjčení dva měsíce, už vznikne prostor pro vyjednávání o lepších cenových podmínkách. Při sjednávání zejména krátkodobých výpůjček je dobré informovat se na to, zda jsou v požadované ceně nějaké volné kilometry, či zda se vůbec platí za ujeté kilometry. U většiny autopůjčoven se zaplatí základní půjčovné a pak se ještě platí za ujeté kilometry. Méně obvyklou službou je také zapůjčení vozu na několik hodin, což je zajímavé zejména u mikrobusů a velkoprostorových vozů. Nabízí ji však jen několik málo pronajímatelů. RŮZNÉ PODMÍNKY

Pokud si chce zájemce půjčit osobní auto, stačí mu k tomu řidičský průkaz, další doklad k ověření vaší totožnosti a platební karta či hotovost pro zaplacení nájmu. U některých autopůjčoven je podmínkou věk nad 21 let. Složitější je to s pronájmem dražších vozů. V některých případech je totiž nutné složit vysokou zálohu, která může dosáhnout až 10 procent pořizovací ceny vozu.

U těchto vozů je totiž největší riziko, že ho nájemce „zapomene“ vrátit. Což souvisí s riziky jak pro nájemce vozu, tak pro pronajímatele. Největším rizikem pro nájemce je technický stav vozidla. Zběžná kontrola neodhalí možné skryté vady, které v některých případech mohou nájemce i ohrozit (špatný stav brzd a podobně). Jelikož v případě zavinění dopravní nehody nese nájemce zpravidla plnou odpovědnost, může se potom těžko prokazovat, že nehodu způsobil technický stav vozu. V případě drobnějších poškození, jako je třeba odření karoserie, se většinou náhrada škody domlouvá mezi pronajímatelem a nájemcem.

Většina autopůjčoven má nabízené vozy pojištěny havarijní pojistkou se spoluúčastí deset nebo pět procent. Někteří pronajímatelé nabízejí ještě připojištění za nulovou spoluúčast. kdy při zaviněné havárii za vás požadované peníze zaplatí pojišťovna. Tato služba je však poměrně drahá, příplatek odpovídá většinou deseti procentům denního nájmu.

RIZIKEM JE ODCIZENÍ AUTOMOBILU

Pro majitele autopůjčovny je zase největším rizikem to, že o auto přijde. Případná nehoda půjčeného auta se dá vyřešit přes pojišťovnu, jeho odcizení je daleko větším problémem. Několikrát se například stalo, že zájemce si auto půjčil na padělaný občanský průkaz a majitel vozu ho již nikdy neviděl. Proto je nyní jednou ze základních podmínek pro půjčení auta předložení alespoň dvou identifikačních dokladů.

BRAND24

Další rizika by měly minimalizovat smlouva o půjčení auta či výpůjční řád, se kterým se musí každý zájemce o půjčení auta seznámit. Ještě snad zmínka o tom, že půjčením auta nemusí služby autopůjčovny končit, velcí pronajímatelé nabízejí mnohem širší servis. Vozidlo třeba přistaví na požadovanou adresu, součástí nabídky jsou nejrůznější příplatková příslušenství, jako jsou sněhové řetězy, dětské sedačky či střešní nosiče.

NĚKTERÉ PODMÍNKY PŮJČENÍ AUTA

  • vozidlo musí být vráceno ve stejném stavu, jako bylo předáno (týká se zejména vnitřní i vnější čistoty a vybavení)
  • v okamžiku vrácení vozu musí být stejný objem pohonných hmot jako v okamžiku jeho půjčení
  • každou škodní událost musí nájemce oznámit Policii ČR a majiteli vozu
  • pro půjčení vozidla je nutné předložit občanský průkaz nebo pas, řidičský průkaz a předem zaplatit
  • při výjezdu půjčeným autem do zahraničí je nutné mít s sebou písemný souhlas majitele vozu
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).