Menu Zavřít

Zapomeňte na přílišnou okázalost

16. 10. 2006
Autor: Euro.cz

LIBOR STACHO, OBCHODNĚ-TECHNICKÝ ZÁSTUPCE FIRMY VS DOMY: V čem je pro vaši firmu švýcarský trh tolik atraktivní? Pro naši firmu je každý nový trh zajímavý, už jen proto, že pomáhá našemu rozvoji. Navíc by bylo velkou chybou spoléhat se pouze na jeden trh v jedné zemi. Jaké byly vaše začátky ve Švýcarsku?

LIBOR STACHO, OBCHODNĚ-TECHNICKÝ ZÁSTUPCE FIRMY VS DOMY: V čem je pro vaši firmu švýcarský trh tolik atraktivní?

Pro naši firmu je každý nový trh zajímavý, už jen proto, že pomáhá našemu rozvoji. Navíc by bylo velkou chybou spoléhat se pouze na jeden trh v jedné zemi. Jaké byly vaše začátky ve Švýcarsku? Velmi těžké. Vstup na nový trh je vždy doprovázen, stejně jako v jiných zemích, problémy. Našemu příchodu do Švýcarska předcházela dlouhá příprava. Češi zde nebyli vnímáni jako tradiční dodavatelé montovaných staveb na klíč. Měli jsme však štěstí při výběru partnerů.

Na co je nutné si dát pozor, jakých chyb jste se dopustili?

Chybou by bylo podcenit rozdílnost mentality, způsob jednání a odlišnost v jednotlivých švýcarských kantonech. Obecně platí, že švýcarští partneři si potrpí na seriózní jednání a velmi oceňují spolehlivost a také kvalitu produktu. My jsme se však na toto všechno připravili a žádných výraznějších chyb se nedopustili.

Ale jistě jste narazili na něco, co vás překvapilo?

Pro mě osobně byla nečekaná dlouhá přípravná fáze před podpisem smluv a prvními dodávkami, která spočívala v nespočetných jednáních ve Švýcarsku i u nás, předkládání velkého množství potřebných dokumentů či podkladů.

BRAND24

Potrpí si tamní podnikatelé na okázalost?

Nepřiměřená okázalost je ve Švýcarsku nežádoucí. Dbá se tam velmi na podnikatelskou etiku, která je podmínkou úspěšných obchodních vztahů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).