Menu Zavřít

Zápočty pohledávek mohou omezit ztráty věřitelů

9. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Internet a výpočetní technika usnadňuje a urychluje řešení věřitelských problémů PODLE STATISTIK UBÝVÁ POHLEDÁVEK PO LHŮTĚ SPLATNOSTI, JEŽ JSOU ČERNOU MŮROU KAŽDÉHO PODNIKATELE. NA JEDNÉ STRANĚ SE Z MNOHA DŮVODŮ PLATEBNÍ MORÁLKA DOMÁCÍCH FIREM LEPŠÍ, NA DRUHÉ JSOU DNES VĚŘITELÉ OPATRNĚJŠÍ - V TOM JIM POMÁHAJÍ I RŮZNÉ SYSTÉMY PRO ZÁPOČTY POHLEDÁVEK.

Internet a výpočetní technika usnadňuje a urychluje řešení věřitelských problémů

PODLE STATISTIK UBÝVÁ POHLEDÁVEK PO LHŮTĚ SPLATNOSTI, JEŽ JSOU ČERNOU MŮROU KAŽDÉHO PODNIKATELE. NA JEDNÉ STRANĚ SE Z MNOHA DŮVODŮ PLATEBNÍ MORÁLKA DOMÁCÍCH FIREM LEPŠÍ, NA DRUHÉ JSOU DNES VĚŘITELÉ OPATRNĚJŠÍ - V TOM JIM POMÁHAJÍ I RŮZNÉ SYSTÉMY PRO ZÁPOČTY POHLEDÁVEK.

Po půl roce fungování máme zhruba čtyři stovky klientů, především z řad středně velkých podniků, nabídek a poptávek je přibližně čtyři tisíce, denně máme tak dva a půl tisíce návštěv, komentuje zájem o on-line systém pro transakce s pohledávkami Anaconda Martin Juchelka, jeden z ředitelů společnosti Suppress CZ, která systém provozuje. Není u nás jediným - trh poměrně rychle reagoval na potíže splatební neschopností firemní sféry a dnes nabízí prodej, odkup a zápočty pohledávek řada firem. Podle M. Juchelky je mezi nimi Anaconda unikátní, protože zájemci o transakce se vzásadě prostřednictvím internetu „obsluhují“ sami a provozovatel serveru do jejich vztahů nijak nezasahuje. Proto se úspěšnost systému dá jenom odhadovat: „Podle statistických údajů, které nám poskytují uživatelé, ji odhaduji na zhruba 10 %.“ V posledních letech prošla domácí podniková sféra nemilosrdnou očistnou kůrou. Na trh vstoupila řada zahraničních společností, leccos pro oddlužení udělala ČKA a firmy, jak již bylo řečeno, jsou v obchodně-finančních vztazích mnohem obezřetnější než dříve. V daleko větší míře se využívá všech zajišťovacích nástrojů, ke slovu přichází i úvěrové pojištění či factoring. Díky tomu všemu platební neschopnost v ekonomice klesá - v polovině loňského roku v klíčových oborech ekonomiky (obchod, průmysl, stavebnictví, cestovní ruch) podle údajů MPO činila 65 mld. Kč, což v meziročním porovnání představovalo pokles o 15 %. To ovšem neznamená, že problém přestal existovat. Navíc západní Evropou kráčí vlna bankrotů. Např. v N ěmecku jich loni byly 23 tisíce, ve stavebnictví skončil každý pátý podnik. Letos se sice v tomto směru očekává mírné zlepšení, ale české firmy, které musí ve stále větší míře exportovat, jsou a budou i nadále ohrožovány také „zahraniční“ platební neschopností.

OBCHOD I PREVENCE

I po selhání všech nástrojů zajištění pohledávky má věřitel ještě šanci dostat zpět alespoň část prostředků. Tu mu dává obchod s pohledávkami po lhůtě splatnosti. „Pohledávky za velkými podniky lze prodat za 80-95 % jejich hodnoty, u těch menších tak za 75 %. Pokud je ekonomický stav dlužníka špatný či je dokonce už v konkurzním řízení, pak samozřejmě cena padá na nějakých 20-30 %“, odhaduje cenové poměry na tomto speciálním trhu M. Juchelka. Věřitelé mají řadu možností, kde mohou svou pohledávku realizovat. Specifické služby nabízí např. firma NEFI Bohemia, spolupracující s Hospodářskou komorou. Ta mj. pomáhá při vymáhání pohledávek, a to tak, že jména dlužníků zveřejňuje - vyvolává to potřebný tlak a také vytváří prostor pro společný postup věřitelů vůči konkrétnímu dlužníkovi. Pochopitelně je tato databáze dlužníků zajímavá i z hlediska ověřování bonity a věrohodnosti potenciálních obchodních partnerů. Preventivní faktor bude zjevně do budoucna nabývat na významu. Potvrzují to i zkušenosti z provozu systému Anaconda. Podle M. Juchelky řada jeho klientů nemá bezprostřední zájem na obchodech s pohledávkami, ale s jeho pomocí prověřují své partnery. „Nedávno se naším zákazníkem stala jedna velká banka, která ho evidentně bude využívat především jako informační zdroj.“

BRAND24

PŘIBÝVÁ DOTAZŮ ZE ZAHRANIČÍ

Primárně se ovšem prostřednictvím takových systémů má s pohledávkami obchodovat. A to buď přímo, nebo systémem vzájemných zápočtů, v jejichž rámci se mohou řešit pohledávky více subjektů. „Naděje na úspěšný zápočet stoupá s celkovým počtem registrovaných pohledávek a poptávek,“ říká M. Juchelka, podle kterého zájem roste. Nedávno se klientela systému rozšířila například o skupinu Appian a státní podnik Diamo. Přibývá i dotazů ze zahraničí - cizojazyčné verze tedy budou brzy pro internetové trhy pohledávek nezbytností. Ve hře je přitom nejen Unie, ale třeba i Ruská federace. N evůle dlužníků hradit své závazky včas a v plné výši zvláště ohrožuje malé firmy a živnosti. „V našem systému nejsou výjimkou ani nejmenší podniky včetně fyzických osob - ty ovšem nabízejí obvykle jednu dvě pohledávky,“ dokumentuje smysluplnost internetových burz pohledávek M. Juchelka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).