Menu Zavřít

Zápočet firemní a osobní služby

11. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Firma A prodá firmě B zboží a vystaví řádný daňový doklad (fakturu), včetně daně z přidané hodnoty. Firma B potom místo úplné úhrady faktury majiteli firmy A například opraví chalupu (která nemá s jeho firmou nic společného). Je možné vyřešit takovou věc vzájemným zápočtem?Takovýto postup bohužel možný není.

Firma A prodá firmě B zboží a vystaví řádný daňový doklad (fakturu), včetně daně z přidané hodnoty. Firma B potom místo úplné úhrady faktury majiteli firmy A například opraví chalupu (která nemá s jeho firmou nic společného). Je možné vyřešit takovou věc vzájemným zápočtem?

CONTENT24

Takovýto postup bohužel možný není. Předpokládám, že u firmy B se jedná o právnickou osobu. Zápočet je možné provést pouze mezi subjekty, které mají vůči sobě navzájem závazky. Jestliže firma B provede opravu chalupy majitele firmy A a tato chalupa nijak nesouvisí s firmou A, tj. není součástí obchodního majetku firmy A, vzniklý závazek není závazkem firmy A, ale závazkem společníka firmy. Společník a jeho společnost jsou ale z právního hlediska dva odlišné subjekty. Proto závazek společníka nelze započíst na závazky jeho firmy.

Vilém Verner daňový poradce Smetanovo nám. 333, Žatec

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).