Menu Zavřít

Zaměstnavatelé odmítli návrh proexportní strategie

10. 12. 2010
Autor: profit

Svaz průmyslu a dopravy ČR a další zaměstnavatelské organizace odmítly dnes na zasedání tripartity (Plenární schůze RHSD) návrh Exportní strategie ČR na léta 2011-2015, připravovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu již více než rok, jako neodpovídající požadavkům exportérů. Návrh zpochybnily dokonce i zástupci odborů.

Foto:

Zaměstnavatelé i zástupci zaměstnanců se shodli na následujícím stanovisku: „Sociální partneři považují Exportní strategii za klíčovou pro udržení zaměstnanosti a konkurenceschopnosti České republiky a proto požadují, aby ministr zahraničí a ministr průmyslu a obchodu předložili tripartitě návrh na jednotné řešení podpory exportu“.

Zaměstnavatelé upozorňují na potřebu vytvoření jednotné profesionální a servisní agentury, na jejíž činnosti by se finančně mohly podílet firmy. Cestou není však pouhé formální sloučení proexportní agentury CzechTrade a agentury CzechInvest ve chvíli, kdy není nastaven systém fungování podpory exportu. „Nejprve je třeba vyřešit kompetenční balvan rozporů mezi ministerstvem zahraničí a ministerstvem průmyslu a obchodu. Je třeba vyřešit rozporné zájmy v jednotlivých ministerstvech,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Upozornil, že zaměstnavatelé již předložili a projednali se zástupci vlády model efektivnějšího fungování podpory exportu a jako příklad navrhují britský model.

BRAND24

Zaměstnavatelé kriticky poukázali na to, že kromě MPO připravuje vlastní koncepci podpory exportu i MZV, agentura CzechInvest a na materiálu o konkurenceschopnosti exportu pracuje také NERV. Svaz průmyslu a dopravy ČR odmítl úvahy zástupců MPO, že Exportní strategie by měla být připravena až zhruba za rok a že by se mělo počkat na přípravu strategie podpory konkurenceschopnosti ČR. Obě strategie by měly být připravovány v součinnosti, ovšem časový horizont jednoho roku mezi nimi je příliš vzdálený.

Nejen o tom co si o exportní politice a konkurenceschopnosti českých firem myslí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, se můžete dočíst v pondělním vydání Profitu. Najdete jej u všech dobrých stánkařů. A nezapomeňte, že stále pokračuje soutěž o novou Kia Sportage!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).