Menu Zavřít

Zaměstnavatel nesmí kontrolu přehánět

5. 4. 2004
Autor: Euro.cz

PRACOVNÍ POČÍTAČ ANI INTERNET NESMÍ ZAMĚSTNANCI BEZ POVOLENÍ POUŽÍVAT K SOUKROMÝM ÚČELŮM, ŘÍKÁ ADVOKÁTKA JANA BURSÍKOVÁ Z PRÁVNÍ KANCELÁŘE PROCHÁZKA - RANDL - KUBR.

PRACOVNÍ POČÍTAČ ANI INTERNET NESMÍ ZAMĚSTNANCI BEZ POVOLENÍ POUŽÍVAT K SOUKROMÝM ÚČELŮM, ŘÍKÁ ADVOKÁTKA JANA BURSÍKOVÁ Z PRÁVNÍ KANCELÁŘE PROCHÁZKA - RANDL - KUBR.

Co smí a co nesmí dělat zaměstnanec na firemním počítači?

Zaměstnanec musí plně využívat pracovní doby a výrobních prostředků k vykonávání svěřených prací. Vyřizováním soukromých záležitostí v pracovní době tuto povinnost a tím i pracovní kázeň porušuje. Platí to i pro surfování na internetu, posílání a přijímání privátní pošty a podobně. Ani po skončení pracovní doby nemá právo užívat firemní vybavení pro soukromé účely, pokud k tomu nemá souhlas.

Smí zaměstnavatel sledovat, jak pracovník využívá IT vybavení?

Firma je oprávněna kontrolovat, zda zaměstnanec v pracovní době řádně plní pracovní úkoly a povinnosti. V rámci toho může kontrolovat i to, zda zaměstnanec využívá IT vybavení v souladu s jím stanovenými pravidly. Kontrola by neměla překročit rámec zjišťování, jaké internetové stránky zaměstnanec navštěvuje a jak dlouho na nich pobývá, případně na jaké e-mailové adresy zasílá a přijímá poštu. Můžeme doporučit, aby taková kontrola byla vykonávána transparentně, podle pravidel, s nimiž bude zaměstnanec předem seznámen. Výsledky kontroly a případná porušení pracovních pravidel by měl podnik projednávat přímo se zaměstnancem, výsledky kontroly by neměly být zneužívány například k tomu, aby zaměstnavatel pracovníka zesměšňoval v pracovním kolektivu. I zde totiž platí obecná zásada, že výkon práv a povinností nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů účastníků pracovněprávního vztahu a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

BRAND24

Musí podnik na případné kontroly upozorňovat?

Monitorování užívání internetu a IT vybavení může zahrnovat zpracování osobních údajů kontrolovaných zaměstnanců ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů. Pokud tomu tak je, má zaměstnavatel povinnost pracovníka na takové zpracování upozornit. Obecně lze jen doporučit, aby zaměstnavatel stanovil podrobná pravidla pro užívání firemního počítačového vybavení a internetu zaměstnanci a zároveň je seznámil, jakým způsobem a v jakém rozsahu bude dodržování těchto pravidel kontrolovat. Tím si zaměstnavatel zlepší svoji důkazní pozici pro případ, že bude zvažovat ukončení pracovního poměru se zaměstnancem, který pracovní dobu a firemní vybavení zneužívá k soukromým účelům. Zároveň společnost sníží riziko toho, že jím prováděný monitoring bude shledán jako diskriminační či zasahující do osobních práv zaměstnanců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).