Menu Zavřít

Zaměstnanec vzal zpět svou výpověď

7. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Náš zaměstnanec podal 30. března výpověď k 31. květnu.

Na začátku května ji však vzal zpět (odvolal), čímž nás postavil do nečekané situace. S jeho odchodem jsme už počítali a upřímně řečeno za něj byli i rádi, protože stejně jsme se s ním chtěli rozejít – takhle jsme mu aspoň nemuseli platit odstupné. Můžeme se nějak bránit?

Tomáš Klas

Ano, obrana je v tomto případě snadná: Jednou daná výpověď stále platí a bez vašeho souhlasu ji zaměstnanec nemůže odvolat.

Podívejme se na celou situaci podrobněji. Níže uvedená pravidla platí jak pro výpověď danou zaměstnancem, tak pro výpověď danou zaměstnavatelem.

Aby měla výpověď potřebné účinky, je potřeba učinit ji v písemné formě a doručit druhé straně. Od té doby je platná a lze ji vzít zpátky (odvolat) jen se souhlasem druhé strany. Nelze argumentovat tím, že samotné podání výpovědi bylo projevem vůle (jen) jedné strany, takže i případné zpětvzetí je plně v kompetenci této strany.

Dodejme ještě, že další formou rozvázání pracovního poměru je (oboustranná) dohoda. Tu lze samozřejmě změnit nebo zrušit také jen se souhlasem obou stran – zde je argumentace logičtější, protože i samotná dohoda už byla společným projevem vůle zaměstnance i zaměstnavatele.

BRAND24

Zdeněk Bauer

právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).