Menu Zavřít

Zaměstnanec ničí kancelář

2. 10. 2006
Autor: Euro.cz

* Co můžu požadovat po zaměstnanci, který úmyslně ničí vybavení firmy? Nemám teď na mysli zapůjčené předměty, na které podepsal smlouvu, ale „všeobecná“ zařízení jako kuchyňka, toaleta, stoly (ryje do stolu!), omítky (špinavou botou zničil čerstvou omítku). Samozřejmě jsme ho několikrát upozornili, ale on se stále chová asociálně.

Navíc nejde o náhodné nedbalostní chování, ale o úmysl.

firma z Nymburka

Ve vámi popsaném případě jde o vznik škody při takzvaném vybočení zaměstnance z plnění jeho pracovních úkolů. Zaměstnanec pak nese odpovědnost nikoliv podle zákoníku práce, ale podle občanského zákoníku. Pokud jde škodu vyčíslit a zaměstnanec vám ji v přiměřené lhůtě dobrovolně neuhradí, musíte se svého nároku domáhat soudní cestou.

BRAND24

Vámi popsanou situaci je případně možné řešit i výpovědí podle § 46 odst. 1 písm. f) zákoníku práce pro soustavné méně závažné porušování pracovní kázně. V tom případě jsou nutná alespoň tři méně závažná porušení pracovní kázně a předchozí písemná výtka s upozorněním na možnost výpovědi. Pokud je vzniklá škoda závažná, bylo by možné případ posoudit i jako porušení pracovní kázně závažným způsobem - v tom případě již zaměstnance nemusíte upomínat a můžete s ním rovnou rozvázat pracovní poměr výpovědí. Je ale nutné vždy posoudit konkrétní situaci.

Mgr. Ilona Kindlová advokátka KŠD ŠŤOVÍČEK advokátní kancelář, v. o. s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).