Menu Zavřít

Zaměstnancům se nelíbí pevná pracovní doba

15. 10. 2010
Autor: profit

Nový průzkum personální společnosti Reed Specialist Recruitment poukázal na fakt, že zaměstnancům se nelíbí práce od devíti do pěti a preferují spíše flexibilnější pracovní dobu.

Foto: Stockbyte

Mnoho z nich ale stále tráví v kancelářích zaměstnavatele víc než 10 hodin denně. Průzkum probíhal ve Velké Británii a zhruba polovina dotázaných (48 procent) uvedla, že si nedokáže představit život bez e-mailu, což oceňují více, než příchod mobilních telefonů.

Průzkum bral v potaz více než 3 000 zaměstnanců z různých oborů a snažil se přinést aktuální obraz dnešního zaměstnance.

- Čtvrtina zaměstnanců je u svého pracovního stolu od půl osmé ráno a domů neodchází před šestou hodinou večer

- 40% zaměstnanců neopouští firmu ani přes polední pauzu, aby si dali pořádnou přestávku

- Většina dotázaných dodělává svou práci každý večer doma, protože mají příliš mnoho práce, která musí být hotová během pracovního dne.

Co by zaměstnanci nejraději změnili?

Polovina z nich by ve Velké Británii chtěla trávit více času prací z domova a 43 procent zaměstnanců by se s radostí zbavilo tradičního modelu „od devíti do pěti“ a přešlo na více flexibilnější systém. Více než čtvrtina respondentů zároveň uvedla, že si nedokáže představit svou práci bez škádlení a žertování v kanceláři.

Jon Hill, Country Manager společnosti Reed Specialist Recruitment pro Českou republiku, říká: „Pracoviště prošlo za posledních 50 let významným vývojem a jak tento průzkum, tak naše zkušenosti odborníků v personalistice ukazují na trend směřující k více propojenému a různorodému pracovnímu prostředí.

Názory na pracovní prostředí v České republice se prý příliš neliší od závěrů průzkumu z Velké Británie. Jon Hill přináší některá zajímavá fakta mapující názory českých zaměstnanců:

BRAND24

Čeští zaměstnanci si nejvíce stěžují na své spolupracovníky a nedostatek příležitostí dalšího vzdělávání. Reed zjistil, že přestože individuální spolupracovníci mohou někdy pěkně otrávit celý den, celková atmosféra pracoviště, firemní kultura, pracovní prostředí a lidé v týmu jsou jedním z nejdůležitějších kritérií při hledání nové práce.

Pracovní doba v České republice je třetí nejdelší v Evropské unii; Češi průměrně odpracují 42,9 hodin týdně. Příliš mnoho času jim nezabere ani oběd. Zatímco tradičně Češi opouštěli v polední pauze kancelář a chodili na jídlo do restaurace, podle Hilla s přibývajícím počtem fast foodů a možností vzít si jídlo s sebou mnoho z nich nyní volí variantu najíst se u svého pracovního stolu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).