Menu Zavřít

Žaluda dostal na své baterie miliony z Bruselu

12. 10. 2015
Autor: E15 Michael Tomeš

Česká firma poprvé získala grant přímo od Evropské unie. Olife Corporation ji využije na rozjezd výroby bezolovnatých odlehčených baterií.

Bývalý šéf Českých drah a momentálně podnikatel Petr Žaluda zabodoval v Bruselu. Společnost Olife Corporation, kterou řídí, uspěla v tvrdé konkurenci inovačních podniků a získala podporu z komunitárního unijního programu Horizon 2020.

Olife vyvíjí a vyrábí bezolovnaté baterie do automobilů, přiznaná subvence má sloužit rozvoji špičkových ekologických technologií s vysokým tržním potenciálem. „Získali jsme grant ve výši 3,646 milionu eur, což je v přepočtu téměř 100 milionů korun,“ potvrdil týdeníku Euro Petr Žaluda.


Čtěte reportáž E15: Startup Petra Žaludy má světové ambice


Z českého pohledu jde o premiéru. „Grant byl přidělen přímo z Bruselu, jako prvnímu subjektu v Česku,“ uvedl Žaluda. Bezolovnaté odlehčené baterie od Olifu nabízejí plnohodnotnou ekologickou alternativu olověných startovacích baterií. Jejich přínos spočívá v tom, že neprodukují toxický odpad.

„Díky dotaci budeme schopni rychleji projít nezbytnými testy a dokončit nastavení evropské výrobní a prodejní struktury,“ dodává Žaluda.

Více čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Bílí mezi černými. Startup Petra Žaludy má světové ambice

Aféra VW ukáže, že budoucnost patří elektromobilitě, říká slavný klimatolog

BRAND24

Češi vyvinuli unikátní 3D lithiové baterie a hledají investora

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).