Menu Zavřít

Založte věřitele!

6. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Britský premiér Brown přesvědčoval státy z Perského zálivu, ...

BRAND24

Celý podtitul: Státy z Perského zálivu by měly přispět k řešení krize

Saúdská Arábie, Kuvajt a další státy ze Středního východu by měly být mezi těmi, které se o své bohaté příjmy z exportu ropy podělí s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Takový je alespoň názor britského premiéra Gordona Browna, který ropné státy o své ideji přesvědčoval při nedávné čtyřdenní návštěvě Saúdské Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátů (SAE). Státy z Perského zálivu by prý měly MMF poskytnout stovky miliard dolarů.
Cesta zároveň sloužila jako investiční turné pro významné britské byznysmeny, kteří se svými arabskými protějšky údajně uzavřeli obchody v hodnotě přes osm set milionů liber. „Až za pár dní přijedeme do Washingtonu, věřím, že uvidíme tyto země společně prohlašovat, čím mohou přispět,“ prohlásil britský premiér.
V americké metropoli se má v polovině listopadu uskutečnit setkání politiků, jejichž jednání by měla vést ke stabilizaci světové ekonomiky. Jedním z diskutovaných plánů má být posílení globální role MMF. Washingtonského jednání se zúčastní i Saúdská Arábie. Největší vývozce ropy na světě by ale podle některých názorů mohl chtít za svou pomoc značné ústupky.
Zástupci Kataru o víkendu prohlásili, že jsou ochotni mezinárodnímu společenství v boji s finanční krizí pomoci. Pozitivně se podle Browna k podpoře stavějí také SAE. Kuvajt ale prý hodlá své rozhodnutí založit na možné návratnosti půjčených peněz a na investičních příležitostech. Přes šedesát let stará instituce, založená na konferenci v americkém Bretton Woods, se v posledních měsících stala poslední záchranou pro řadu států postižených finanční krizí. Jak uvedla agentura Reuters, MMF disponoval na konci srpna zhruba dvěma sty miliardami dolarů. Kvůli nynější finanční krizi již poskytl půjčky Islandu, Ukrajině, Maďarsku a Bělorusku. Očekává se ale, že řada států o pomoc teprve požádá – za adepty se považují zejména Kolumbie, Polsko nebo Indie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).