Menu Zavřít

Založení firmy v Estonsku

26. 1. 2016
Autor: Euro.cz

V Estonsku existuje pět hlavních forem podniku: veřejná obchodní společnost (täisühing, TÜ), komanditní společnost (usaldusühing, UÜ), společnost s ručením omezeným (osaühing, OÜ), akciová společnost (aktsiaselts, AS) a pobočka (filial). Každá zahraniční osoba může v Estonsku působit jako samostatný obchodník, partner, zakladatel společnosti nebo podílník.

V případě společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti musí být aspoň polovina řídícího managementu estonskými rezidenty. V případě pobočky zahraniční firmy musí být alespoň jeden ředitel estonským rezidentem. Společnost s ručením omezením a akciovou společnost mohou založit jedna nebo více fyzických či právnických osob.

Zakládající členové musí navrhnout společenskou smlouvu, která vstupuje v platnost po zápisu do obchodního rejstříku. Dále musí zakladatelé sestavit stanovy společnosti. Smlouva o založení společnosti musí být podepsána všemi zakládajícími členy a notářsky osvědčena estonským notářem nebo na estonském diplomatickém zastoupení v cizí zemi.

Čtěte: Jak založit s.r.o.? Cena, postup, podmínky

Zakládá-li společnost pouze jeden společník, je smlouva nahrazena rezolucí o založení podepsanou zakladatelem a notářem. Při zakládání společnosti by měli společníci otevřít bankovní účet ve jménu nově vzniklé firmy, na nějž budou skládány peněžní příspěvky. Nutné minimum základního kapitálu musí být splaceno před zápisem společnosti do obchodního rejstříku.

BRAND24

Chce-li zahraniční podnikatelská jednotka trvale vlastním jménem nabízet zboží na estonském území, musí nechat zapsat v obchodním rejstříku svou pobočku. V případech stanovených zákonem je nutné k otevření pobočky získat zvláštní povolení od estonských úřadů. Všechny jednotky, které nejsou zapsány v obchodním rejstříku, se musí zvlášť zaregistrovat jako plátce daně u místního finančního úřadu.

KONTAKTY: Centrální obchodní rejstřík Tel.: 6 103 151, e-mail: eer@eer.ee W eb: http://info.eer.ee/ Ministerstvo hospodářských vztahů Tel.: 6 256 304, e-mail: kantselei@mineco.ee Olejový terminál v Muuga Port, pět kilometrů od Tallinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).