Menu Zavřít

Zákony brzy, ale...

27. 10. 2003
Autor: Euro.cz

MINISTR INFORMATIKY VLADIMÍR MLYNÁŘ NA INVEXU PŘEDSTAVIL DVA NOVÉ ZÁKONY. OBA VÝRAZNĚ OVLIVNÍ BUDOUCÍ TVÁŘ TELEKOMUNIKACÍ I IT SFÉRY. PŘIPRAVUJÍ SE ALE TAKÉ DALŠÍ NOVINKY.

Změny mají zasáhnout Český telekomunikační úřad i Univerzální službu

Zákon o elektronických komunikacích a zákon o některých službách informační společnosti představil ministr informatiky Mlynář na úvodní konferenci k zahájení veletrhu Invex. Přes plamenný projev po chvíli ministr přiznal, že návrhy mají zpoždění a že pravděpodobně nevstoupí v platnost v ohlášeném termínu. Ten byl původně stanoven na den vstupu ČR do Evropské unie. V současnosti jsou k dispozici teprve návrhy těchto zákonů. Prošly prvním připomínkovým řízením, kterého se zúčastnily odborné komise ministerstev a zástupci dotčených telekomunikačních operátorů. Po zapracování jejich připomínek jsou nyní návrhy obou zákonů vyvěšeny na internetové stránce ministerstva informatiky. Každý, kdo má zájem, si je může přečíst a ministerstvu zaslat e-mailem své poznámky.

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA SEZNAMY A SPAM MIMO ZÁKON

Nově vymezí pravomoci a postavení Českého telekomunikačního úřadu či umožní konkurenci Českého Telecomu ucházet se o poskytování univerzální služby. Například v čele regulátora Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) už nebude jeho jediný předseda (v současnosti je to David Stádník), ale tři sobě rovnocenní ředitelé. Představa ministra je taková, že to budou osoby různých zájmů a názorů, které zaručí, že práce ČTÚ bude vycházet vstříc všem hráčům na trhu a nastaví lepší regulatorní podmínky. Dalšími výraznými změnami bude upravení univerzální služby. To je povinnost, kterou musí plnit Český Telecom jako dominantní hráč na trhu. Univerzální služba mu např. klade za povinnost budovat telefonní budky nebo připojovat telefonní stanice i v takových místech, kde to je finančně nevýhodné. Ztráty z Univerzální služby se hradí z fondu Univerzální služby, do kterého by v současné době měli přispívat všichni operátoři. Mlynář chce svým zákonem upravit Univerzální službu tak, aby její pravidla nebyla pevně stanovena v zákoně, ale byla pružně upravována ministerstvem. Měla by se zrušit třeba povinnost o počtu veřejných telefonních stanic. „Dnes má skoro každý mobil, takže budky už nejsou tak důležité jako před patnácti lety,“ vysvětluje Mlynář. Změnit by se měl i způsob úhrady do Univerzálního fondu. Do něj by napříště, kromě příspěvků od operátorů, měly plynout i příjmy z prodeje telekomunikačních licencí a dalších poplatků. Návrh zákona o elektronických komunikacích ponechává v působnosti ministerstva informatiky tvorbu koncepce a stanovení principů regulace trhu, zatímco regulaci na denní bázi - včetně jejích nástrojů a sankcí - svěřuje do kompetence ČTÚ. Nově se také bude rozhodovat i o vydavateli telefonních seznamů. Dříve to byl nepříjemný přítěžek, ale dnes lukrativní byznys. „O vydavatelích seznamů bude rozhodovat výběrové řízení,“ konstatuje Mlynář. Druhý připravovaný zákon především zavádí poslední chybějící směrnice EU. Mimo jiné stanovuje, že provozovatel serveru není odpovědný za jeho obsah, resp. stanovuje podmínky, za jakých okolností odpovědný je. Zavádí také velmi přísnou politiku ohledně nevyžádané pošty - spam bude postaven zcela mimo zákon.

BRAND24

PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY

Na Invexu byl také oficiálně spuštěn Portál veřejné správy na adrese www.portal.gov.cz. Ten na jediném místě soustřeďuje všechny potřebné informace o úřadech státní správy a samosprávy a jejich službách. Je tam třeba úplný seznam obcí, úřadů státní správy a samosprávy, dále úplné, platné a aktuální znění zákonů České republiky a poprvé česky i směrnice Evropské unie. Jsou zde návody způsobu řešení více než stovky konkrétních úředních agend a možnost některé agendy vyřídit přímo dálkově. Portál je však zatím ve zkušebním provozu, a proto vykazuje určité nedostatky. Ty by se měly odstranit do konce roku, protože od 1. 1. 2004 bude portál v ostrém provozu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).