Menu Zavřít

ZÁKONÍK PRÁCE NESPLNIL OČEKÁVÁNÍ

9. 10. 2006
Autor: Euro.cz

HOSPODÁŘSKÁ KOMORAText přijatého zákoníku práce je velmi obsáhlý, nepřehledný, s řadou vzájemných vazeb, které běžný uživatel nemůže zachytit. I tento závěr vyplynul z průzkumu, který provedla Hospodářská komora mezi dvěma tisíci respondenty.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

Text přijatého zákoníku práce je velmi obsáhlý, nepřehledný, s řadou vzájemných vazeb, které běžný uživatel nemůže zachytit. I tento závěr vyplynul z průzkumu, který provedla Hospodářská komora mezi dvěma tisíci respondenty. Průzkum zjišťoval názor převážně podnikatelské veřejnosti právě na nově přijatý zákoník práce a její očekávání případných vlivů na chod firem a trh práce. Z výsledků průzkumu zcela jednoznačně vyplývá, že firmy průběh jednání o novém zákoníku práce velmi pečlivě sledují a schválený text kodexu hodnotí poměrně kriticky.

Na dotaz, zda je zákoník práce dostatečně liberální, odpovědělo kladně pouze devět procent respondentů, naopak jednoznačným „ne“ zareagovalo 72 procent lidí. Pozitivní změny v chodu firmy spojené s novým zákoníkem práce očekává pouze jedno procento respondentů, naopak negativního dopadu se obává 51 procent dotázaných. Firmy mají obavy z neadekvátní ochrany zaměstnanců, růstu vlivu odborových organizací, ale například také zhoršení možnosti zaměstnávat brigádníky.

„Členské státy Evropské unie si velmi dobře uvědomují slabiny své ekonomiky, současný stav přehnaných sociálních jistot není na starém kontinentě dlouhodobě udržitelný. Uvolnění pracovněprávních vztahů a ponechání větší volnosti kolektivnímu vyjednávání jsou základní předpoklady jak toho docílit. Systém přehnaných sociálních jistot nemotivuje k vlastní aktivitě, ale navádí k pohodlné pasivitě. Ač je změna systému značně nepopulistické gesto, je třeba se k němu odhodlat, v opačném případě nám systém velmi rychle přeroste přes hlavu,“ říká prezident komory Jaromír Drábek.

BRAND24

Z dalšího zjištění vyplynulo, že rovných devadesát procent podnikatelů nesouhlasí s umožněním zásahu odborů do chodu firmy, a to konkrétně v případech zákazu práce přesčas a práce v noci.

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).