Menu Zavřít

Zájem roste, neobsazenost ovšem také

15. 9. 2008
Autor: Euro.cz

LOGISTICKÉ PARKY - Poptávka po průmyslových nemovitostech se letos zatím téměř zdvojnásobila. Kvůli spekulativní výstavbě se ovšem zvyšuje i podíl neobsazených ploch.

Poptávka po nových skladech se v prvním pololetí meziročně téměř zdvojnásobila. Od začátku roku se v Česku pronajalo přes 426 tisíc metrů čtverečních skladů a logistických center, což je nárůst o 83 procent. Kvůli spekulativní výstavbě se však zároveň zvýšil podíl neobsazených průmyslových ploch na 13 procent. Vyplývá to ze šetření realitní poradenské společnosti CB Richard Ellis.

Tradičně silná poptávka po skladových plochách zůstala ve druhém čtvrtletí v širším okolí Prahy. V tomto regionu se od dubna do června pronajalo téměř 127 tisíc metrů čtverečních logistických center, což je meziročně o 156 procent více. Nejvíce průmyslových ploch se pronajalo na sever a severovýchod od metropole. Současně je tam však i nejvyšší podíl skladů, které marně shánějí nájemce. Prázdných jich je zde téměř pětina.

V mimopražských regionech se ve srovnání s letošním prvním čtvrtletím poptávka naopak propadla o 43 procent. Uzavřely se tam smlouvy na pronájem necelých 79 tisíc metrů čtverečních skladů.

K nejaktivnějším developerům první poloviny letošního roku patřily podle poradenské společnosti King Sturge firmy CTP Invest, ProLogis, VGP a Pinnacle. Na trh vstoupili i noví developeři, firmy Panattoni a Goodman. Celková výměra skladových a logistických ploch v republice se podle CB Richard Ellis na konci června přiblížila hranici 2,5 milionu metrů čtverečních. Poradenská společnost Cushman & Wakefield uvádí ještě zhruba o 200 tisíc metrů čtverečních více.

Počet volných skladů roste

Podle průzkumu společnosti Cushman & Wakefield se od ledna do června v Česku postavilo okolo 333 tisíc metrů čtverečních moderních průmyslových ploch k pronájmu. Pronajalo se a nájemcům bylo předáno 315 tisíc metrů čtverečních. V prvním pololetí loňského roku výstavba dosáhla 427 tisíc, pronajato a předáno bylo 385 tisíc metrů čtverečních. Letos tak došlo k propadu u výstavby o 22 procent a u nových pronájmů o 18 procent ve srovnání s rokem 2007.

Během prvního pololetí také vzrostl podíl nepronajatých prostor na celorepublikový průměr 11 procent. Ke konci roku 2007 zůstávalo nepronajato pouze okolo šesti procent ploch určených k pronájmu. Nejvíce nepronajatost vzrostla v Praze-východ a na Plzeňsku, a to na 17 procent. Důvodem je mohutná a spekulativní výstavba. V těchto dvou lokalitách se postavilo dohromady přes 170 tisíc metrů čtverečních (lehce přes polovinu celorepublikové výstavby za první pololetí).

Trh trápí silná koruna

NEJATRAKTIVNĚJŠÍ EVROPSKÉ LOGISTICKÉ LOKALITY

1. Belgie

2. Nizozemsko

3. Maďarsko

4. ČR

5. Polsko

6. Francie

7. Rakousko

8. Německo

9. Slovensko

10. Itálie

Pramen: Cushman & Wakefield

Posilující koruna představuje v současnosti nejvážnější problém domácího trhu průmyslových a logistických nemovitostí. Měna na aktuální úrovni snižuje například výnosy z nájmů a zvyšuje firmám mzdové náklady. Tvrdí to vedoucí středoevropského průmyslového týmu mezinárodní poradenské společnosti Cushman & Wakefield Ferdinand Hlobil. Podle údajů firmy se za první pololetí český průmyslový realitní trh meziročně propadl o 22 procent.

Na kancelářském trhu se někteří developeři již začali silné domácí měně bránit tím, že inkasují nájemné v českých korunách místo dosud obvyklého eura. V oblasti maloobchodních nemovitostí se podle Hlobila účtuje v korunách již 20 až 30 procent nájmů. „V průmyslu zatím tlak na nájmy v korunách není, ale v případě dalšího posilování (koruny) by developerům nic jiného nezbylo,“ podotýká. Za příčinu propadu trhu Hlobil označil právě posilující korunu, přiškrcení úvěrů ze strany bank pro developery a větší obezřetnost nájemců při rozhodování o pronájmech nových prostor.

Dopad světové krize i v Česku

Česko podle Hlobila nezůstane ušetřeno dopadů světové finanční krize. „To, co teď vidím ve Velké Británii, a co se valí západní Evropou, je alarmující, a je otázkou času, kdy to dojde sem,“ vysvětluje. Skutečnou ránu by prý pro průmyslové reality představovalo, kdyby krize zasáhla výrobu. S ní je logistika úzce propojena, trh by tak údajně utržil dvojí zásah.

BRAND24

„Nevypadá to, že by tento rok skončil lépe než loňský. Budeme zhruba na stejných číslech,“ odhaduje. Přes propad realitního trhu na poli logistiky a průmyslu se Česko podle Hlobila stále nachází na relativně vysokých číslech. „Kdyby v příštích letech dnešní čísla vydržela, byl bych spokojen,“ říká.

Česká republika se podle Cushman & Wakefield nachází již od roku 2006 na čtvrtém místě nejoblíbenějších logistických lokalit Evropy. Na prvních třech místech je Belgie, Nizozemsko a Maďarsko. Výše nájmů se v průmyslových nemovitostech podle Hlobila drží díky konkurenci na relativně stálé úrovni. Pokud bude nájemné účtováno v eurech, zcela jistě prý v příštích letech stoupat bude.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).