Menu Zavřít

Zájem o plynovody má i ČEPS

16. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Net4Gas

CONTENT24

Státní firma ČEPS má za určitých podmínek zájem o majetkový vstup do společnosti Net4Gas, kterou ovládá německá RWE. ČEPS vlastní a spravuje tuzemskou páteřní síť na rozvod elektřiny, Net4Gas zase českou síť plynovodů. Dle informací týdeníku EURO se již uskutečnila informativní schůzka mezi firmami RWE a ČEPS.
„Studujeme podmínky, takovou transakci určitě nezatracujeme,“ sdělil šéf ČEPS Vladimír Tošovský. Zároveň připustil, že je ochoten obchod uskutečnit v případě, že bude pro ČEPS investičně výhodný a zajímavý. „Pokud bychom v Net4Gas podíl skutečně získali, znamenalo by to pro nás rozšíření podnikání. To jsou možná ani ne tak strategické, jako spíše vizionářské cíle,“ dodal Tošovský. „Obecně nekomentujeme detaily probíhajících transakcí, nicméně můžeme říct, že v současnosti analyzujeme a připravujeme možnosti v souvislosti s potenciálním prodejem podílu v Net4Gas,“ prohlásil mluvčí tuzemské RWE Martin Chalupský.
Prodej Net4Gas, jehož hodnota je odhadována na více než 38 miliard korun, by měl odstartovat již příští rok. RWE se momentálně rozhoduje, zda investorům nabídne k prodeji celý balík akcií, nebo jen jeho část. Firma se bude patrně inspirovat obdobnou transakcí, kterou uskutečnila v Německu. Tam prodala 75 procent akcií své společnosti Amprion finančním investorům.
Prodej Net4Gas bude mít dle deníku Wall Street Journal na starost banka JP Morgan. Německá RWE se českého tranzitního přepravce zemního plynu zbavuje především kvůli dluhům a nedostatku likvidity, které způsobilo rozhodnutí německé vlády zavřít do roku 2022 všechny jaderné elektrárny. Do konce roku 2013 se koncern RWE hodlá zbavit majetku v celkové hodnotě kolem třinácti miliard eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).