Menu Zavřít

Zahraniční tisk: volby v Česku ukázkou kolektivní ztráty paměti

15. 10. 2012
Autor: E15 Štěpán Bruner

Za ukázku kolektivní ztráty paměti považuje rakouský deník Der Standard výsledky víkendových krajských a senátních voleb v České republice. Dokazuje to podle jeho komentáře nejen úspěch nereformovaných komunistů, ale i politiků v minulosti podezřelých z korupce. Úspěchu KSČM si všímají také další zahraniční listy.

„Nejlepším důkazem toho, jak krátká může být lidská paměť v politice, jsou poslední regionální a senátní volby v Česku. Nereformovaní čeští komunisté, kteří se i dvě desetiletí po revoluci zdráhají jasně distancovat od své stalinistické minulosti, se na mnoha místech prosadili jako politická síla udávající tón,“ píše Der Standard.

Jste spokojen(a) s výsledky krajských a senátních voleb?

Ztráta paměti podle něj postihla Čechy i u otázky korupce. „Jistou dávku ironie nepostrádá fakt, že v jednom z pražských senátních obvodů získali komunisté senzačně relativní většinu s Jiřím Dolejšem, který byl před několika lety natočen skrytou kamerou, jak souhlasil, že za peníze bude intervenovat ve prospěch loterijních lobbistů a ovlivní příslušný zákon,“ poznamenává rakouský list.

Pozastavuje se také nad úspěchem lidovce Jiřího Čunka, který téměř dosáhl na padesátiprocentní hranici nutnou ke zvolení do Senátu v prvním kole. Der Standard to označuje za jeho „politické znovuzrození“.

„Před pár lety, když byl Čunek vicepremiérem, paralyzovala jeho úplatkářský aféra celé měsíce tehdejší kabinet. Následovala nevídaná intervence státního zastupitelství, neboť bylo v sázce přežití vlády. Případ byl rychle odložen. Nyní se Čunek může nechat oslavovat jako hrdina, i když jeho triumf za sebou zanechává pachuť,“ soudí Der Standard.

Levicový deník Neues Deutschland výsledek hlasování shrnul titulkem „Občané potrestali Nečasovu vládu“. Voliči podle něj vystavili středopravé koalici účet za korupční skandály a neustálé spory mezi vládními stranami.

FT: Čeští voliči trestali za úspory, Nečasova vláda v ohrožení

Podle britských Financial Times (FT) čeští voliči potrestali vládu Petra Nečase za politiku úspor a současné zvyšování daní. Výsledky voleb podle nich ohrožují Nečasovu vládu.

„Jak ODS, tak hlavní opoziční straně, středolevé sociální demokracii, uškodila také řada korupčních skandálů,“ konstatuje dále FT a uvádí, že ČSSD získala v krajských volbách jen 24 procent hlasů, tedy o 12 procent méně než před čtyřmi roky. „Převážně nereformovaní komunisté, dědicové totalitní strany, která vládla Československu více než 40 let, získala více než 20 procent hlasů,“ píše FT.


Čtěte také:

Voliči rozhodli. S reformami je konec

Největší strany ODS a ČSSD ztrácejí půdu pod nohama

Klaus: Výsledek voleb je jasný, je na všech, aby vyvodili závěry

Sobotka: Je možné, že přibude spolupráce s KSČM


Americký ekonomický magazín Businessweek tvrdí, že Nečasova ODS byla ve volbách „rozdrcena“, protože voliči vyjádřili svůj hněv nad plánem zkrotit rozpočtový deficit Česka zvyšováním daní. „Výsledek oslabuje Nečasovu středopravicovou vládu v době, kdy se chystá na parlamentní bitvu o prosazení své úsporné agendy,“ připomíná Businessweek.

 volby

Sme: Komunistům svým populismem nahrává i ČSSD

Slovenský list Sme soudí, že volby rozhodla zejména krize a odmítání reforem a úspor. Česko prý doběhla vlna, která pomáhá populistům a extrémistům v celé Evropě. Komunisté podle deníku dokázali ubrat hlasy i ČSSD, která už pro nespokojence není dosti radikální.

CONTENT24

„Sociální demokraté oblouzněni blízkostí moci si to nepřipouštějí a vlastním protireformním populismem nahrávají straně, která je nakonec může rovněž převálcovat. Nebylo by to poprvé v české historii,“ poznamenal komentátor.
Polská tisková agentura PAP zaznamenala, že o neúspěchu ODS dobře vypovídá prohra v doplňujících senátních volbách v Praze. „Citelné ztráty v boji o mandáty do Senátu zaznamenala pravice dokonce v Praze, která byla dosud její tradiční baštou,“ píše agentura.

„Česká srdce dodnes těžko akceptují, že se komunisté dost neomluvili za podporu sovětského režimu. Ale - jestli předvedou, že myslí jinak - mají šanci velice silně ovlivnit to, jaká bude politika v Česku,“ komentoval pak výsledky voleb v Česku ruská státní stanice Golos Rossii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).