Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Rozpuštění Sněmovny otevřelo komunistům cestu k moci

20. 8. 2013
Autor: Anna Vacková, E15

Česká Poslanecká sněmovna dnešním souhlasem se svým rozpuštěním otevřela cestu k předčasným volbám, které mohou komunistům přinést podíl na moci, napsala agentura Reuters. Poznamenala, že by se tak stalo poprvé od nekrvavé revoluce, jež před více než dvěma desítkami let ukončila totalitní vládu komunistické strany.

Hlasování poslanců zaznamenaly všechny velké zahraniční agentury i významné deníky a zpravodajské portály. Spíše než komentářům se prozatím věnují spíše objasněním okolností současné vnitropolitické krize.

„V očích mnoha lidí této desetimilionové země jsou komunisté spojováni s 41 lety útlaku. Ale tím, že strana byla dlouhou dobu mimo politický vliv, unikla obviněním z korupce a skandálům, se kterými se potýkaly vlády po pádu komunistického režimu,“ napsal Reuters. Dodal, že favoritem voleb jsou sociální demokraté, kteří budou k vládnutí zřejmě potřebovat další podporu. Tu by jim mohli poskytnout právě komunisté.

Britská BBC uvedla, že předčasné volby, které je možné čekat v říjnu, ukončí měsíce trvající politický chaos. List The Wall Street Journal napsal, že prvním úkolem nové vlády bude sestavit rozpočet pro nadcházející rok.

Analytici očekávají posun české politiky doleva, připomněla DPA. Tato německá agentura rovněž citovala komentáře některých českých médií, která považují za vítěze současné krize prezidenta Miloše Zemana. Rovněž upozornila na slova někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, jenž v současném vývoji vidí Zemanovu snahu vytvořit z parlamentní republiky republiku prezidentskou.

AP s odvoláním na průzkumy veřejného mínění napsala, že rozzlobení voliči konzervativní Občanské demokratické strany ji za korupční skandály a úsporná opatření zřejmě potrestají. Vítězem se tak asi stanou sociální demokraté, což pro ně bude znamenat první návrat k moci od roku 2006.

DPA v souvislosti s očekávaným volebním vítězstvím sociálních demokratů poznamenala, že strana je hluboce rozdělena na Zemanovy příznivce a odpůrce. Uvedla také, že někteří analytici považují za otevřenou otázku, koho Zeman v případě vítězství sociálních demokratů jmenuje premiérem. Místo předsedy Bohuslava Sobotky, který vystupuje proti prezidentovi, by to mohl být například jihomoravský hejtman Michal Hašek.


Čtěte také:

BRAND24

Rusnok: Zákonodárná aktivita vlády bude minimální

Rozpuštění Sněmovny podpořilo 140 poslanců. Na tahu je prezident

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).