Menu Zavřít

Zahraniční tisk: Evropan Cameron zahájil demontáž unie

12. 11. 2015
Autor: čtk/AP

Úterní vystoupení Davida Camerona nenechalo nikoho na pochybách, že britský premiér je zastáncem setrvání Londýna v Evropské unii. Aby však uspokojil část svých spolustraníků a voličů, předložil návrhy na reformu EU, které zpochybňují její základní pilíře.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Rozdělená země

Myslí to Britové vážně? Jestliže se voliči na ostrovech v nadcházejícím referendu vysloví pro odtržení své země od EU, bude to pro společenství historická rána. Ještě nikdy nezařadila členská země EU zpátečku. Přesto „brexit“ vůbec není vyloučený. Budeme-li věřit výzkumům veřejného mínění, nemá dnes ve Spojeném království status quo nijak drtivou většinovou podporu.

Bez ohledu na obsáhlý projev Davida Camerona rozhodnou o výsledku referenda především dvě témata: vášnivá debata o imigraci ze zemí mimo EU a hospodářské důsledky případného odchodu Británie ze svazku. Mnoha Britům příliš nezáleží na otevřenosti hranic uvnitř EU, ale mají strach z ekonomické nejistoty, kterou by s sebou odchod z unie přinesl.

Pokud se tématu dopadů na ekonomiku dostane v debatě jasné a významné role, mohlo by výsledek referenda ovlivnit zcela zásadním způsobem. Nicméně tábor britských podnikatelů a manažerů je stejně rozdělený jako celá země. Výsledek referenda je kvůli tomu ještě hůře předvídatelný.

SME: Britská ruleta

Doufám a věřím, že společně dokážeme najít dohodu. Jestli ano, jsem připraven vést celým srdcem a duší kampaň za setrvání Británie v reformované EU, napsal britský premiér David Cameron šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Nad vzletnými slovy politika, který se chystá do dvou let vypsat referendum o členství Británie v unii, se vznášejí dvě zásadní otázky. Je hezké, že premiér nabízí duši i srdce do kampaně za setrvání v reformované EU. Není to ale zárukou, že v ní Britové skutečně zůstanou.

Druhou otázkou je, zda takový Cameronův příslib bude stačit zbylým 27 členům unie na to, aby Britům povolili výjimky, které se v některých případech dotýkají základních principů společenství. Je zjevné, že Cameron ještě nevyložil všechny karty. Tvrdě protievropské křídlo toryů, kvůli němuž celý nápad s referendem spatřil světlo světa, není obsahem dopisu nijak unesené.

David Cameron

Největším kamenem úrazu je Cameronův požadavek na výjimku z nediskriminačního přístupu k občanům unie. O vícerychlostní Evropě se mluví dlouho, ale Cameron ji jako první chce mít potvrzenou na papíře. „Odměnou“ za opuštění jednoho ze základních motivů integrace má být vabank referenda.

The Guardian: Čas ukončit nevyhlášenou válku

Příliš dlouho připomíná evropská strategie Davida Camerona pohyb kraba. Muž s globální vizí, který však není svrchovaným pánem vlastní strany, uvedl na jedné straně jasné stanovisko, že členství Británie v EU „je věcí naší národní a ekonomické bezpečnosti“. Na druhé straně je ochoten tuto bezpečnost dát všanc pořádáním referenda o setrvání v EU, aby vyhověl domnělým obavám voličů. Tato strategie gamblera se rozvinula o kus dál premiérovým vzkazem Bruselu.

Požadavky, o nichž Cameron dlouze hovořil v úterý, skutečně nejsou heroickým ultimátem. Již měsíce byly signalizovány jejich obrysy, takže nejde o překvapení. Premiér komisi řekl, že jeho zájem se v zásadě koncentroval do jediného slova – pružnost. A otázkou pružnosti také je případná realizace Cameronových požadavků. Důležitější je jasné Cameronovo sdělení, že vyřešení této agendy umožní Británii v EU zůstat.

Britové, kteří chtějí pryč z unie za každou cenu, mohou úterní projev považovat za trivializující a nevhodný. Pro zastánce členství v EU, mezi něž patří i Guardian, je poslední vývoj závdavkem pro konstruktivní angažmá. V ideálním světě, bez předsudků antievropsky naladěného tisku by Cameronovy projevy nebyly třeba. Že je členství lepší než brexit, by pak premiér mohl říct jasněji a hlasitěji.


Čtěte také:

BRAND24

Na zachování volného pohybu osob v EU trváme, uvedl Sobotka

Cameronovy požadavky? Vysoce problematické, reaguje Brusel

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).