Menu Zavřít

Žádosti prý budou jednodušší

24. 4. 2006
Autor: Euro.cz

PENÍZE Z UNIE Nejčastější příčinou pomalého čerpání unijních peněz je složitá administrativa. Je proto nutné ji zjednodušit, například omezit rozsah příloh při podání projektu a využít webový kontakt se žadateli. Vyplývá to z materiálu ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, který minulý týden schválila vláda.

**PENÍZE Z UNIE

Nejčastější příčinou pomalého čerpání unijních peněz je složitá administrativa. Je proto nutné ji zjednodušit, například omezit rozsah příloh při podání projektu a využít webový kontakt se žadateli. Vyplývá to z materiálu ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, který minulý týden schválila vláda.

Kabinet zároveň přijal nové usnesení, v němž uložil všem dotčeným ministrům, aby znovu prověřili veškerá opatření k urychlenému čerpání strukturálních fondů k 30. dubnu letošního roku. Ministr pro místní rozvoj má rovněž pravidelně informovat vládu o tom, jak se daří úkoly plnit. Do konce roku přitom zbývá vyčerpat přes 99 milionů eur (přibližně 3,2 miliardy korun). Pokud o ně Česká republika nepožádá, o peníze přijde.

BRAND24

Ministerstvo pro místní rozvoj doporučilo zejména zjednodušit související administrativu. Navrhuje i zvýšení počtu pracovníků, kteří se čerpáním peněz zabývají, a také rozdělení projektů do etap tak, aby se zajistilo maximální čerpání v daném roce.

Doporučení by měla sloužit k lepšímu čerpání prostředků určených na roky 2004 až 2006 a zároveň pomoci při čerpání peněz v letech 2007 až 2013. Řadu kroků k rychlejšímu čerpání evropských peněz již ministerstvo podniklo. Mimo jiné zjednodušilo systém rozhodování o přidělení peněz. Podle ministra Martínka došlo od počátku letošního roku i k urychlení převodu finančních prostředků na účty konečných příjemců. „Podle nových pravidel se finanční prostředky z Unie staly součástí kapitolních rozpočtů jednotlivých zainteresovaných ministerstev,“ uvedl Martínek. Podle něj tak příjemce dotace získává prostředky před tím, než jsou poukázány z Evropské komise.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).