Menu Zavřít

Žádné skryté poplatky

8. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Připravujeme nové produkty i další pobočky, říká šéf GE Money Bank a Bankéř roku 2010

Kariéru bankéře začal před pětatřiceti lety. „Lákalo mě především to, že jsem chtěl pracovat v různých zemích a také to, že jsem vždy považoval bankovnictví za důležité povolání,“ uvedl v rozhovoru pro týdeník EURO šéf GE Money Bank a také čerstvý vítěz v kategorii Bankéř roku 2010 Peter Herbert. Vítěze vybírají mezi sebou šéfové jednotlivých bank. „Vždycky potěší, když si někdo povšimne výsledků vaší práce,“ říká k ocenění Herbert.

EURO: Jak hodnotíte současné postavení GE Money Bank na českém trhu? HERBERT: Banka má na trhu jasné a zřetelné postavení. Naším cílem je zbavit bankovnictví mýtů, tedy že budeme mluvit jasným a srozumitelným jazykem. Naše produkty a služby neobsahují žádné skryté podmínky ani žádné překvapivé poplatky. Chceme být blízko klientům, což znamená poskytovat pohodlné služby. Stavíme pobočky po celé zemi, řadu z nich v novém formátu, který se našim klientům opravdu líbí. Naše Internet Banka, které se dostalo v minulých dvou letech ocenění uznávaného lídra na trhu, představuje pro zákazníky další pohodlný způsob jak s námi být ve styku. Naše komunita na Facebooku je největší mezi českými bankami a každý den v ní reagujeme na řadu otázek, publikujeme spoustu informací a informujeme o novinkách.

EURO: Plánujete na příští rok nějaké změny, pokud jde o fungování banky na českém trhu? HERBERT: Důsledně říkáme, že na českém trhu vidíme příležitosti k růstu a v roce 2011 budeme pokračovat v plnění strategického plánu, na kterém jsme pracovali během dvou uplynulých let. Budeme zavádět další nové inovativní produkty, stejně jako jsme to činili dříve. Máme také v plánu dále rozvíjet síť poboček. Do konce tohoto roku budeme mít ve srovnání s obdobím před dvěma lety o 20 poboček více, což v dobách recese představuje významnou investici. Další nové pobočky budeme otevírat v roce 2012. Paralelně s tím nainstalujeme nové bankomaty a na mnohých z nich bude možné výbírat hotovost, ale také provádět platební příkazy a depozita.

EURO: Chystáte nějaké produktové inovace? HERBERT: Dnes ještě nemohu prozradit detaily, ale v příštím roce mohou klienti očekávat více produktů, které budou aspirovat na to, aby na trh přinesly něco zcela nového. Naše banka má silnou reputaci a historii inovátora produktů.

EURO: Kde na českém trhu vidíte prostor pro nové obchody nebo pro výraznější růst? HERBERT: Nemyslím, že je nějaký podstatný rozdíl v bankovní praxi či v příležitostech mezi Českou republikou a řekněme západní Evropou, nebo USA. Existuje však několik oblastí, kde další trhy ještě doháníme. Například na některých trzích lidé standardně používají širší portfolio bankovních produktů a služeb než lidé zde. Klasickým příkladem jsou kreditní karty, které se v České republice používají daleko méně. Očekáváme, že se to změní, protože kreditní karty jsou velmi užitečné a pohodlné. Proto rozšiřujeme svou nabídku produktů kreditních karet a v září jsme zavedli nový koncept.

EURO: Vidíte naopak nějaká rizika, na které by si banky měly dát pozor? HERBERT: Český bankovní trh je dobře regulován a banky se zde soustřeďují na to, co s oblibou nazývám základní bankovnictví. Jinými slovy poskytují produkty a služby, které klienti – soukromé osoby i společnosti – potřebují každý den. V dnešní globální ekonomice netvoří samozřejmě žádná země izolovaný ostrov, ale jsem si jist, že budeme-li se držet základních principů bankovnictví, můžeme dále uspokojovat potřeby klientů a současně s tím udržet stabilní a zdravý bankovní sektor.

EURO: Čím si vysvětlujete, že jste obdržel ocenění Bankéř roku 2010? Co bylo podle vás rozhodující? HERBERT: Považuji tuto cenu za výraz uznání vynikající práce, kterou všichni mí kolegové v GE Money odvádějí pro zákazníky a pro komunity, v nichž působíme. Rozhodující byla podle mého názoru tvrdá práce, kterou odvádějí, když se starají o naše zákazníky a v rámci našich dobrovolnických a sociálních programů, jako jsou Rozumíme penězům a Život nápadům.

EURO: V této kategorii hlasují pouze generální ředitelé zúčastněných bank a převážná většina zvolila vás, co tomu říkáte? HERBERT: Ocenění od kolegů, kteří konkurují na stejném trhu a dobře znají naši společnost, je jak pro mne osobně, tak i pro celý tým v GE Money Bank skutečně cenné. Uznání od dalších profesionálů na jednom z nejstabilnějších bankovních trhů v Evropě bude mít vždy zvláštní význam.

EURO: GE také bodovala v kategorii Účet roku a získala druhé místo se svým účtem Genius Optimal. Budete tento produkt nějak zlepšovat nebo modifikovat? HERBERT: Účet Genius Optimal je zcela nový produkt, který jsme zavedli letos. Je to druhá generace účtu s „paušálním“ poplatkem. Byli jsme první, kdo přišel na trh v roce 2007 s účty s paušálními poplatky a nyní zavádíme nový koncept, ve kterém jdeme ještě dále. Našim zákazníkům se tento koncept líbí, protože vědí přesně, kolik je bude služba stát, a protože neexistují žádné skryté poplatky.

EURO: Odrazí se úspěch GE v soutěži například v marketingové prezentaci banky? HERBERT: Pokud jde o cenu Bankéř roku, pravděpodobně ne. Nechtěl bych se objevit na billboardech.

EURO: Chtěl jste být vždy bankéřem? HERBERT: Bankovnictví jsem vždy považoval za důležité povolání. Banky totiž pomáhají klientů realizovat jejich sny a plány a také pečují o jejich úspory a investice. Měl jsem to štěstí, že jsem si užíval každý moment své kariéry a viděl jsem řadu různých zemí a bankovních trhů.

BRAND24

EURO: Co považujete za největší úspěch své kariéry? HERBERT: Je těžké vyzvednout jeden jediný úspěch, ale nejvíc mě těší budovat tým a společnost, která stoprocentně plní přání svých zákazníků. To je přesně to, co dnes děláme v GE Money Bank v České republice.

Peter Herbert (55) Generálním ředitelem GE Money Bank je od června 2008 a od července 2008 je zároveň i předsedou představenstva GE Money Bank. Před svým nástupem do GE se jako zástupce generálního ředitele skupiny National Bank of Kuwait zaměřoval na strategii růstu banky v regionu Blízkého východu a severní Afriky. Než nastoupil do National Bank of Kuwait působil ve skupině Barclays Bank. Zastával zde mimo jiné funkci generálního ředitele Barclaycard International nebo pozici finančního ředitele bankovní divize Barclays UK. Byl rovněž ředitelem pro strategii skupiny Barclays Bank a vykonával řadu dalších významných pozic v korporátním a retailovém bankovnictví.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).