Menu Zavřít

Žádné pikle nečekejte!

12. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Středočeská obec Roztoky u Křivoklátu leží přibližně 12 kilometrů jihovýchodně od Rakovníka. Vedle hezkého výhledu na nedaleký hrad se může pochlubit i zajímavým průmyslovým objektem – bývalými zkujňovacími hamry.

Zkujňovací hamry v Roztokách u Křivoklátu Středočeská obec Roztoky u Křivoklátu leží přibližně 12 kilometrů jihovýchodně od Rakovníka. Vedle hezkého výhledu na nedaleký hrad se může pochlubit i zajímavým průmyslovým objektem – bývalými zkujňovacími hamry.  Zkujňovací hamry vznikly na pravém břehu řeky Berounky ve 20. letech 19. století ke zpracování surového železa z Nového Jáchymova a Staré Huti v Hýskově (nedaleko Berouna). Pro originální technické řešení a celkové uspořádání byly přitom pokládány za největší a nejlepší provoz svého druhu v Čechách. Jádrem objektu byly dvě tovární budovy, postavené po dvou stranách vodního kanálu dlouhého 1700 metrů, širokého šest metrů a dva metry hlubokého. Vnitřní zařízení, sestávající ze sedmi Gerstnerových dmychadel u zkujňovacích výhní, téhož počtu mohutných nadhazovacích kladiv a hřebíkářského chvostového kladiva s menší výhní, hnalo 16 vodních kol na spodní vodu. V době největšího rozmachu v polovině 19. století se zde pak dočasně obráběly také litinové odlitky dovážené z ostatních hutí. Huť Marie Anny  POPIS OBJEKTU název - skladový areál Roztoky místo - Roztoky u Křivoklátu kraj - Středočeský lokace - sever obce typ - továrna stav - chátrající využití - částečné kult. památka - ne nabízí - AAAindustry.cz cena - 21 milionů Kč Provoz zkujňovacích výhní byl zastaven roku 1865. Následně byl závod přebudován na pudlovnu (výrobnu oceli) se šesti pudlovacími pecemi, válcovnou plechu a drátu. Dostala název Huť Marie Anny (Maria Anna Hütte). Vodní kola nahradily tři turbíny po 140 koňských silách, pohánějící trojici válcovacích stolic. Druhý parní stroj o výkonu 150 koňských sil hnal mechanické kladivo a dmychadlo. V roce 1879 přešla pudlovna s válcovnou v Roztokách spolu se všemi okolními železárnami do majetku vídeňské úvěrové banky, která k jejich správě zřídila Českou montánní společnost. Roku 1890, v době vrcholící koncentrace hutního průmyslu v Čechách, byl roztocký závod nákladně modernizován. Kvůli následné krizi zde však byl již roku 1903 provoz ukončen. Od textilu ke skladu**

BRAND24

Na místě bývalé pudlovny a válcovny vznikl v letech 1910 až 1928 textilní závod Stein a syn, jehož podoba se v podstatě zachovala dodnes. Velký výrobní areál s vlečkou o celkové rozloze kolem 16 tisíc metrů čtverečních ale sloužil původnímu účelu pouze do konce druhé světové války. Poté byl využíván už jen jako sklady a dílny. Část areálu zabralo truhlářství, zbytek autoopravna.

V současné době jsou objekty z větší části nevyužité a připravené k prodeji. Stav budov je podle realitní kanceláře AAAindustry.cz relativně dobrý, cena je proto stanovena na 21 milionů korun. Areál je opět možné využít ke skladování či výrobě, případně přebudovat na několik bytových jednotek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).