Menu Zavřít

Začínali jsme na seně

18. 9. 2006
Autor: Euro.cz

SICAR, VÝROBCE SANITEKSpolečnost Sicar, která sídlí nedaleko od Prahy, patří mezi největší výrobce sanitek v Česku.V úpravě vozidel pro rychlou záchrannou službu je dokonce jedničkou na trhu. Začátky podnikání této firmy ale nebyly jednoduché - nejen kvůli konkurenci, chyběly i vhodné výrobní prostory.

SICAR, VÝROBCE SANITEK Společnost Sicar, která sídlí nedaleko od Prahy, patří mezi největší výrobce sanitek v Česku. V úpravě vozidel pro rychlou záchrannou službu je dokonce jedničkou na trhu. Začátky podnikání této firmy ale nebyly jednoduché - nejen kvůli konkurenci, chyběly i vhodné výrobní prostory.

Firma Sicar byla založena na konci roku 1993. „Tenkrát jsme byli poslední firmou na výrobu sanitek, která začala operovat na trhu. Začínali jsme v pronajaté stodole v Sibřině, kde byla na jedné straně hromada slámy a na druhé jsme dělali sanitky,“ vzpomíná dnes spoluzakladatel firmy Vladimír Olmr. Navíc se prý ve stodole topilo elektřinou, a tak se v zimě několikrát ani nevyspal obavou o osud tří sanitek, z nichž každá měla hodnotu kolem 1,5 milionu korun.

V roce 1994 si firma postavila přímo v Sibřině novou výrobní halu, kde bylo možné upravovat najednou až sedm vozidel. Tento systém vydržel až do roku 2005, kdy Sicar koupil bývalý kravín v nedalekých Masojedech, za zhruba 18 milionů korun ho zrekonstruoval a od podzimu minulého roku už podniká v nových prostorách. V Sibřině zůstala majetkově spřízněná firma Progresservis, která do sanitek dodává vnitřní vybavení.

SANITKY HLAVNÍ NÁPLNÍ ČINNOSTI

V Masojedech vznikají především sanitní vozidla, i když firma má oprávnění na úpravy všech druhů vozidel na různé modifikace. „Zabýváme se speciálními vozidly jako takovými, základ ale tak z 90 procent tvoří sanitní auta. Zbývajících 10 procent zastupují auta pro transport handicapovaných lidí, speciální úpravy pro vozíčkáře, dále auta pro různé laboratoře a speciály typu pojízdné rentgenové pracoviště nebo pojízdná gynekologická vyšetřovna a podobně,“ popisuje Olmr náplň činnosti firmy.

Speciální úpravy se dělají na autech různých značek, pro sanitní auta se nejvíce používají vozy značek Volkswagen a Mercedes, případně Ford nebo Renault. Pokud jde o úpravy aut, které se zde dělají, jsou většinou dvojího druhu - buď jde jen o úpravu a vybavení sériového vozu se sériovou skříní anebo se montuje nová skříň.

DAŘÍ SE I EXPORT

Sicar je poměrně malá výhradně česká firma se zhruba 35 zaměstnanci, nejen na českém trhu je ale o ní hodně slyšet. Ročně upraví podle počtu zakázek zhruba 100 až 130 aut, kapacita výrobní haly je ale až 300 aut. „Našimi zákazníky jsou v první řadě tuzemské záchranné služby, v druhé řadě různé mezinárodní organizace. Dříve jsme dělali většinou jednokusové zakázky, dnes se zúčastňujeme i velkých tendrů, kde se poptává od pěti do deseti aut,“ pokračuje Olmr.

Na českém trhu je firma Sicar lídrem v oboru sanitních vozidel pro rychlé záchranné služby, ostatní čeští výrobci se věnují spíše úpravě malých aut pro převoz zraněných a nemocných.

Sicar ale nepodniká jen na českém trhu, vyváží do řady evropských i mimoevropských teritorií. „V tuto chvíli máme vlastní společnou firmu v Rusku, kde se vyrábí kolem 50 až 70 vozů ročně, kromě toho máme své zástupce v Norsku. V současné době vzniká naše pobočka na Slovensku, partnery máme i v Belgii pro země Beneluxu, v Rakousku, Německu, ve Švýcarsku,“ pokračuje Olmr. Ročně firma vyveze do zahraničí kolem pěti až deseti aut.

Tyto vozy pak jezdí i v některých exotických zemích jako například v Sýrii.

POZLACENÝ SPECIÁL

Jednou z nejexkluzivnějších zakázek, se kterou si v Sicaru museli poradit, byla úprava dvou vozů značky Chrysler Voyager pro turkmenského prezidenta. „Celé auto bylo luxusně zařízeno, zlatila se celá řada doplňků jako jsou ventilační mřížky či odpadkový koš. Tato zakázka pro nás byla výjimečná také v tom, že jsme za ni dosud nedostali zaplaceno,“ dodal Olmr. Jinak jsou prý požadavky zákazníků výrazně skromnější. „Jsme schopni udělat prakticky cokoliv, co odpovídá normám,“ uzavírá zástupce firmy Sicar.

BRAND24

JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH

Firma Sicar vznikla v roce 1993 a specializuje se na výrobu vozidel pro záchranné systémy ve všech kategoriích a hasičských vozidel do 7,5 tuny. V současné době patří mezi největší výrobce sanitních vozidel v České republice a stává se také exportérem záchranářské techniky mimo území České republiky. Firma má dnes přibližně 35 zaměstnanců a její majitelkou je Lenka Olmrová. Od loňského roku firma podniká v nových prostorách ve středočeských Masojedech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).