Začínal od nuly, ale se Švejkem

26. září 2005, 00:00 - JIŘÍ PINKA
26. září 2005, 00:00

RADOVAN SOCHOR Na začátku byl nápad marketingově využít jméno románového hrdiny, dobrého vojáka Švejka. Dnes jsou „švejkovské“ restauranty zaběhnutou franšízou, která udržuje tradici české kuchyně.

RADOVAN SOCHOR Na začátku byl nápad marketingově využít jméno románového hrdiny, dobrého vojáka Švejka. Dnes jsou „švejkovské“ restauranty zaběhnutou franšízou, která udržuje tradici české kuchyně. Vlastníkem franšízové licence na Švejk restaurant se stal náhodou. „Napadlo nás to, když kamarád z Nizozemska chtěl, abychom mu zprostředkovali restauraci podle jeho požadavků. A tak jsme si řekli - co kdybychom udělali typicky českou restauraci a přes ni se pokusili prezentovat českou gastronomii ve světě?“ popisuje začátky Radovan Sochor. První co hledali byl název, který měl české restauraci pomoci, aby se prosadila i v zahraničí. Největším a nejčtenějším českým románem jsou Osudy dobrého vojáka Švejka přeložené do padesáti osmi jazyků. „Takže jsme si řekli - Švejk. Začal jsem proto pátrat po autorských právech na Švejka a všechno, co s ním souvisí. Dozvěděl jsem se, že autorská práva vlastní stejnojmenný vnuk malíře Josefa Lady,“ popisuje Sochor. V roce 1995 uzavřel s dědici smlouvu o poskytnutí autorských práv na obrázky z Osudů dobrého vojáka Švejka, přesněji na všechny s gastronomickými motivy. Práva na samotnou postavu Švejka už vypršely, protože zákon ochraňuje dědice sedmdesát let, podotýká. ČÍM OŠOUPANĚJŠÍ, TÍM LEPŠÍ Přestože je dílo Jaroslava Haška už „volné“, udržuje Sochor podle svých slov dobré vztahy i s jeho vnukem Richardem Haškem a také s J. Ladou. Říká, že obě rodiny tak dal po dlouhé době dohromady. Po získání autorských práv začal hledat, jak by restaurace měla vypadat. Interiér ale vytvořil sám. „Víceméně je to hodně moje dílo. Radil jsem se však se spoustou architektů, až jsme se dopracovali k všestranně propracovanému projektu,“ říká spokojeně Sochor. Celý interiér, nábytek, sklo, porcelán, nádobí a prostírky vycházejí z dobových vzorů z masivního dřeva a mosazi. „Je to prostě klasika a i když bude hospoda ošoupaná, pořád bude mít svoji atmosféru. Čím ošoupanější, tím lepší,“ tvrdí. „Chceme, aby byl z interiéru Švejk všude patrný. Prolezli jsme spoustu muzeí a i pípa je replikou, kterou se čepuje pivo podobně jako před sto lety. Také gastronomie je českou klasikou. Základem menu je švejkovská nabídka - guláš feldkuráta Katze, svíčková paní Millerové, malý snědek k pivu atd. Přitom se může stát, že guláš chutná malinko jinak v Praze než v Olomouci,“ ale jinak je nabídka stejná, říká Sochor. PRO STUDENTY I DŮCHODCE Jak Švejk restauranty vznikaly? „První vzorovou restauraci jsme otevřeli v Plzni a pak jme ji s ohledem na stavební prostory kopírovali i jinde. Zmíněná pípa je třeba přistavená ke zdi a zákazník na ni vidí. Okamžitě poznáte, že jste ve Švejk restaurantu,“ popisuje jeden z hlavních prvků Sochor. Poslední, třicátý pátý restaurant, byl otevřen v červnu v Kadani a třicátý šestý přivítá v listopadu první návštěvníky v Rozvadově. „Čtyřicítku letos ještě asi nepřekonáme, ale blížíme se k tomu,“ říká spokojeně Sochor. Restaurace mají oslovit každého, podle Sochora si našly příznivce v řadách studentů i důchodců. „Jídlo je typicky české a já se domnívám, že bohužel česká kuchyně v našich restauracích hodně ubývá kvůli přísnějším hygienickým vyhláškám a je náročnější na přípravu a uchování. Ve Švejk restaurantech najdete ležák Pilsner Urquell, dochází zde ke geniálnímu spojení dvou světoznámých značek - Pilsner Urquell a Švejk,“ pochvaluje si podnikatel. S ČESKOU KUCHYNÍ DO SVĚTA Obliba Švejk restaurantů v Česku vytvořila dobrý předpoklad i pro vývoz licence. „Chtěli bychom vstoupit do zemí bývalé rakousko-uherské monarchie. První takový Švejk restaurant připravujeme v Budapešti, ale chtěli bychom je mít i v Rakousku, na Slovensku a jinde. První Švejk restaurant, který prezentuje českou kuchyni, najdete přitom v Rusku a v Mexiku. „Pokud nás někdo osloví, že si chce zřídit Švejk restaurant, tak navštívíme ho a vyjádříme se. Naše společnost samozřejmě nejenom dodá vybavení, ale poskytuje poradenství a servis, jako každá franšízová společnost. Pro naši restauraci jsme schopni zpracovat i ekonomický model fungování. Nejvíce ale záleží na umístění, vše ostatní máme v pětatřiceti případech vyzkoušené,“ vysvětluje Sochor. „Ze začátku jsme vařili jak se říká z vody, protože jsme nebyli kapitálově silní. Když nyní řekneme zájemci o licenci »ano«, zpracujeme návrh a namontujeme celý Švejk restaurant na klíč,“ uzavírá Sochor. Ing. RADOVAN SOCHOR**

Ředitel rodinné firmy Daos plus a živnostník Radovan Sochor se narodil v roce 1963 v Kladně. Na Vysoké škole zemědělské v Praze studoval na provozně-ekonomické fakultě. Je majitelem franšízové licence na Švejk restauranty. Jejich provozovatelé za ni platí od jednoho do deseti tisíc korun měsíčně. Sám provozuje Švejk restaurant U Zeleného stromu v Nepomuku, který je výkladní skříní „švejkovské“ licence. Vydal i Švejkovu cestopisnou kuchařku, která se Švejkovým putováním mapuje haličskou, rakouskou, maďarskou a jinou kuchyni. Sochor je členem správní rady České asociace franchisingu (ČAF). Jeho největší zálibou je rybaření. Je ženatý a má tři děti. 

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče