Menu Zavřít

Začíná se jezdit na dovolené Pozor na rychlost, motorky a nekompromisní policii!

30. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Pohled závodníkaS nastupující plnou letní sezónou varuje automobilový závodník Emil Triner před zlozvyky českých řidičů, které se mohou v zahraničí hodně vymstít.* Před čím byste českého řidiče varoval před jízdou po letní Evropě?Jednoznačně pozor na rychlost! A zvlášť teď v Rakousku.

Pohled závodníka

S nastupující plnou letní sezónou varuje automobilový závodník Emil Triner před zlozvyky českých řidičů, které se mohou v zahraničí hodně vymstít.

* Před čím byste českého řidiče varoval před jízdou po letní Evropě?

Jednoznačně pozor na rychlost! A zvlášť teď v Rakousku. Já i moji známí mají dost nepříjemné zkušenosti s rakouskými žandáry. Jsou nekompromisní, komisní, vyměřují pokuty co nejvýš a nejde se s nimi nijak domluvit. Už šla i řeč, že Čechy z nějakého záhadného důvodu nemají rádi.

* Takže rychlost si je možné užít už jen v živočišné Itálii?

Tam už také ne. Pozor, i Italové už hodně kontrolují rychlost a nasazují pokuty opravdu hodně vysoko, přiblížit se v přepočtu dvacetitisícové hranici není problém.

* Máte nějaké doporučení pro dálniční provoz?

Tam totiž český šofér stráví asi největší část svých evropských tranzitů. Dodržovat odstupy. Zase mám vlastní zkušenost: na dálnicích občas dojde k nehodě, a jak jedou všichni poměrně rychle v dost hustých kolonách, tak zvláště u unavených řidičů nejsou už reakce takové a z jednoduché havárie je najednou ošklivá řetězová nehoda. Dokonce pozor ve Švýcarsku, tam policie za nedostatečný odstup pokutují. A to aniž by se ještě co stalo!

* A z dálnic do měst a obcí.

Na jihu Evropy pozor na motorkáře a skútristy. Už se hodně objevují i u nás, ale na Italy nebo Španěly pořád ve skútrech nemáme. Počítejte v každé uličce, náměstí a na každém semaforu, že se kolem vás v každé chvíli může zleva zprava začít protahovat nějaký kluk na mopedu. Raději doporučuji jezdit spíš jakoby zeširoka a žádné prudké reakce!

* A extrém na závěr?

CONTENT24

Opět Itálie a Španělsko: zelená ještě neznamená, že z vedlejší nikdo nepojede!

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).