Menu Zavřít

Začíná hra o vydržení

23. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna vs. stát

Boj mezi ministerstvem financí a Českou spořitelnou o lukrativní dům v centru Prahy v Tyršově ulici za více než sto milionů korun pokračuje. Minulý týden rozhodl Městský soud v Praze, že kauza jde zpět k soudu prvního stupně. Celý spor se tedy vrací na začátek s tím, že jedinou šanci, jak by mohla nyní Česká spořitelna dům získat, je takzvaným vydržením. Tímto způsobem může nabýt majetek ten, kdo ho v dobré víře déle než deset let užívá a staré se o něj. Právní zástupce státu Josef Skácel ale týdeníku EURO řekl, že banka nemá šanci prokázat dobrou víru, neboť by to znamenalo, že Česká spořitelna více než deset let vůbec netušila, že dům je v katastru napsán na někoho jiného. „A je téměř nemožné, aby významný bankovní subjekt tvrdil, že po dobu delší než deset let nepotřeboval list vlastnictví,“ řekl Skácel. Banka trvá na tom, že dům je její. „Použijeme veškeré prostředky, abychom to prokázali,“ uvedla mluvčí banky Klára Gajdůšková.
Spor už řešil Nejvyšší soud České republiky. Dům totiž podle katastru patří státu, ale déle než deset let v něm sídlí Česká spořitelna. Před dvěma lety úředníci banku zažalovali, protože se odmítla vystěhovat. Tvrdila, že dům patří jí. Soud dal bance dvakrát za pravdu. Nejvyšší soud však oba rozsudky zrušil a vrátil kauzu k Městskému soudu. Ten minulé úterý definitivně rozhodl, že spor půjde k soudu prvního stupně.
Na začátku byly nejasnosti v dokumentaci k privatizaci tehdejší České státní spořitelny, která dům koupila v roce 1991. Veškerý její majetek měl přejít na nově vzniklou Českou spořitelnu, kromě objektů z privatizace vyčleněných. Jenže nebylo jasné, zda zmiňovaný dům byl nebo nebyl z privatizace vyčleněn. Soud minulý týden rozhodl, že banka nemohla dům získat na základě privatizace, a jedinou šancí, jak dům získat, zůstává tedy vydržení.

BRAND24

Popisek: Komu patří? Spor o vlastnictví domu v centru Prahy v Tyršově ulici stále není vyřešen.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).