Zachraňte špekáčky!

07. března 2008, 15:10 - Petr Bušta
07. března 2008, 15:10

Evropská unie

Česko a Slovensko se dohodly, že podají společnou žádost o registraci tradičního uzenářského výrobku – špekáčků u Evropské komise. Kromě obchodního efektu by případné udělení ochrany mělo vést i ke garanci kvality těchto výrobků.
Český špekáček existuje přes 100 let. Na rozdíl od starších vuřtů spíše konzumního charakteru, bývaly špekáčky považovány za vysoce kvalitní lahůdkový výrobek.

Tradiční kvalita
Špekáčky se v dobách své slávy skládaly z 50 procent hovězího zadního masa z mladých kusů, 20 procent „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže a 30 procent na kostičky nakrájeného špeku.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče