Menu Zavřít

Začal podnikat na skládce

10. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Petr Baďura přičichl k podnikání již za minulého režimu, když jako český gastarbeiter stavěl v Německu žárovou zinkovnu. „Tehdy jsem si umínil, že něco podobného dokážu taky,“ říká Baďura. Svůj „americký sen“ si splnil krátce po revoluci, když postavil za Bílinou svou vlastní zinkovnu, na nejlevnějším pozemku v širokém okolí -na místě bývalé šachetní skládky.

„Stavěla to se mnou celá rodina a s manželkou jsme zároveň obcházeli všechny banky v republice se žádostí o úvěr. Všude nám říkali: To nezvládnete, to nezkolaudujete,“ vzpomíná Baďura a dodává: „První týdny byly tragédie, seděl jsme v kanceláři a čekal na zákazníky, ale nikdo nešel, tak jsem jim začal naše služby vyloženě nutit, a zafungovalo to.“ Ačkoli úvěr na rozjezd podnikání nakonec dostal, banka vzápětí zkrachovala: „To jsem opravdu myslel na to nejhorší,“ říká Baďura. Doslova „za pět minut dvanáct“ nakonec Baďurovi umožnila přeúvěrování jeho současná banka. V kraji postiženém chronickou nezaměstnaností zaměstnává Baďurova žárová zinkovna 33 lidí a mezi její zákazníky patří nejen české automobilky, ale také prezidentská kancelář. Zinkovna jako taková nevyrábí nové věci, ale zinkováním zásadně prodlužuje trvanlivost výrobků ze železa a jiných kovů. Petr Baďura je vyučený automechanik, který se zinkovat učil za pochodu. „Živě si pamatuju na hrůzu, kterou jsem zažil u naší první zakázky. Vytáhli jsme železné profily, na kterých nebylo po zinku ani památky, akorát byly do běla rozžhavené - nastavili jsme špatně teplotu zinkové lázně. Dnes by se nám to už samozřejmě nestalo,“ směje se Baďura.

„Může to působit směšně, ale i taková malá firma, jako jsme my, je životně závislá na cenách kovů na Londýnské burze. Přestože ceny zinku v důsledku škod napáchaných hurikánem Katrina ohromně vylétly nahoru, my máme jedno z nejlepších období vůbec,“ přibližuje Baďura okolnosti vzestupu cen zinku, poté co hurikán zničil přístav v New Orleansu, který je pro dopravu zinku po světě klíčový.

Bílínská zinkovna funguje jako rodinná firma, ve které Petr Baďura zaměstnává vedle své manželky také svého syna a švagra. „Bez manželky bych to rozhodně nezvládl. Máme skvělý vztah, krásné děti a firma nám prosperuje. C o víc bych si mohl přát?“ usmívá se Baďura.

Dokument o Petru Baďurovi je součástí Dvanácti odvážných - seriálu o originálních českých podnikatelích, které na televizní obrazovku nominuje veřejnost. Dvanáct odvážných, jejichž producentem je mobilní operátor Vodafone, vysílá každou neděli po 13.50 televize Prima. Více na www.dvanactodvaznych.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).