Menu Zavřít

Zabezpečení i pro malé firmy

16. 10. 2006
Autor: Euro.cz

INVEX Softwaroví vývojáři se letos začali více zaměřovat na řešení pro malé a střední firmy. Své produkty také minulý týden představili na brněnském veletrhu Invex-Digitex. „Výkonný informační systém zjednodušuje pracovní procesy, snižuje náklady a zvyšuje operativnost,“ vysvětluje trend generální ředitel SAP Martin Bednár.

INVEX Letošní Invex se zaměřil na menší podniky, antivirovou ochranu a problematiku digitálního vysílání. Spotřební elektronika a zábava se definitivně přesunuly pod souběžně probíhající veletrh Digitex.

Softwaroví vývojáři se letos začali více zaměřovat na řešení pro malé a střední firmy. Své produkty také minulý týden představili na brněnském veletrhu Invex-Digitex. „Výkonný informační systém zjednodušuje pracovní procesy, snižuje náklady a zvyšuje operativnost,“ vysvětluje trend generální ředitel SAP Martin Bednár. Dodává, že je potřeba i menší firmy přesvědčit o tom, že produkty jsou nejen funkční, ale i cenově dostupné.

BEZPEČNÝ A BEZPEČNĚJŠÍ

Přestože se řada zejména menších podniků stále obává objednat si programy „na míru“, všeobecný zájem je stále o antivirovou ochranu. Z domácích vývojářů v této oblasti vyčnívá brněnská společnost Grisoft s antivirovým programem AVG. Ten dnes chrání více než 40 milionů počítačů po celém světě a firma očekává, že letos pokoří v tržbách magickou hranici jedné miliardy korun.

Pomoci by měla i aktualizovaná verze bezpečnostního balíčku AVG 7.5. Kromě modernizovaného antivirového programu a programu na ochranu počítače od útoků zvenčí (firewall) jsou nově jeho součástí také programy na filtrování nevyžádané pošty a odstraňování špionážního softwaru.

NOTEBOOKY STÁLE V KURZU

Vedle softwarových novinek poukázal veletrh i na změnu v oblasti hardware. Firmy začínají oceňovat počítačovou mobilitu a je to znát na prodej notebooků. Ten by měl letos podle analytické firmy IDC poprvé převýšit prodej klasických stolních počítačů. Loni stoupl prodej notebooků v Česku o pětinu a dvojciferný růst čekají analytici i letos. Největšími hráči na trhu jsou Acer, HP a Dell.

Ani další firmy nehodlají v boji o zákazníka zůstat pozadu. Společnost Sony chce letos v Česku zvýšit prodej notebooků Vaio na více než dvojnásobek z loňských 3000 na zhruba 7500, říká ředitel prodeje Zdeněk Harník.

Nejistotu u výrobců příslušné techniky i u provozovatelů vzbuzuje poslední vývoj v oblasti digitálního vysílání (viz. Profit č. 41). Přechod z analogu nyní blokují soudní spory o digitální licence.

PRO VÝPIS NA POŠTU

BRAND24

S uspokojením přijali návštěvníci Invexu ujištění České pošty, že bude od ledna na 75 pobočkách vydávat výpisy z katastru nemovitostí. Později přibudou i výpisy z obchodního rejstříku. Služba by se postupně měla rozšiřovat i na další z 3400 pošt, které nyní firma provozuje. „Výpisy budou moci lidé použít při dalším jednání s úřady,“ uvedla mluvčí pošty Dita Václavíková.

Vedle České pošty by výpisy z registrů měly vydávat i obecní úřady přibližně 1300 pověřených obcí. Pošta chce později vydávat i další výpisy z registrů, mimo jiné z registru trestů, živnostenského podnikání či ověření bezdlužnosti. Nově by lidé na poštách prostřednictvím elektronického formuláře mohli i oznamovat přestupky a sledovat, jak příslušný úřad stížnost vyřizuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).