Menu Zavřít

Zábavný Artur opět v novém

12. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Digitalizace domácností je v plném proudu

Největší evropská přehlídka spotřební elektroniky IFA 2007, která se na přelomu srpna a září konala v Berlíně, odhalila několik trendů, s nimiž se budeme brzy setkávat doma v obýváku i na ulici. Do německé metropole se sjelo více než 1200 vystavovatelů z celého světa. Stejně jako na všech obdobných akcích v minulých letech stál v popředí nástup digitální televize, zábavní počítačové centrály a nové formáty o vysokém rozlišení. Stranou zůstal „zelený akcent“, zájem o šetrnost k životnímu prostředí jednoznačně převálcoval zájem o vysoké parametry.
Světoví výrobci se prezentovali především sériovými hi-tech televizory s Full HD obrazovkami 1920 x 1080p. Firma Samsung, jednička v produkci LCD panelů, představila evropskému publiku další stupeň evoluce moderních displejů využívajících k podsvětlení technologii LED. Kontrastní poměr obrazu u těchto panelů, které zvládnou zobrazit přirozeně černou barvu, dosahuje vynikající hodnoty 500 000:1. Pozadu nezůstal ani Sharp, který vsadil na zeštíhlování. IFA tak hostila premiéru momentálně nejtenčího panelu, který má při mamutí úhlopříčce 132 centimetrů hloubku pouhých 20 milimetrů a absolutní pozorovací úhly.
I když se moderních plazmových a LCD obrazovek prodává stále více (především v zemích západní Evropy), analytici předpokládají, že v příštím roce bude mít většina z prodaných televizorů - počítá se s číslem 200 milionů - ještě klasickou konstrukci.
Boom by měl odstartovat až nástup media-center, počítačových systémů integrujících funkce herních konzol, televize a PC. Jeden takový kousek, posílený proti konkurenci o Blu-Ray rekordér, předvedla firma Sony.
Pomyslnou válku o vedoucí pozici mezi formáty o vysokém rozlišení vystupňovala i firma Hitachi, která přišla s první HD videokamerou podporující právě Blu-Ray. Dvojice kompaktních modelů nahrává záznam v rozlišení 1080i na osmicentimetrové BD-R a BD-RE disky o kapacitě sedm gigabajtů. Vyšší „hybridní“ kamera byla navíc vybavena 30 GB harddiskem, což zvyšuje možnosti editace HD videa přímo v přístroji.
Na IFA ale došlo i na jedno vcelku významné vzkříšení. V evropské výstavní premiéře se prezentoval formát DVD VMD, vycházející z klasické DVD „placky“ pro zastaralý červený laser. Novinkou je kapacita, která může díky mnohovrstevné struktuře dosahovat až 100 GB. Zda se prosadí proti „modrolaserovým“ rivalům HD-DVD a Blu-Ray, je ovšem ve hvězdách. V neprospěch DVD VMD však hovoří především nulová podpora hollywoodských vydavatelských společností, jimž se nelíbí otevřenost systému a absence digitální ochrany proti pirátům.
Velké věci se ale děly i ve světě digitální fotografie. Světové giganty Canon a Nikon představili své vlajkové lodě na poli profesionálních digitálních zrcadlovek. Canon 1Ds Mark III převzal po svém předchůdci titul zrcadlovky s nejvyšším rozlišením (21 MPx), Nikon zase poprvé v historii implementoval do svého přístroje full-frame snímací čip, jehož rozměry odpovídají kinofilmovému třicetipětimilimetrovému políčku. Běžné smrtelníky ale jistě daleko více zaujmou přístroje střední třídy určené nadšeným amatérům. Canon 40D nebo Nikon D300 se dočkaly významných vylepšení co se týče rozlišení i rychlosti. Novinkou DMC-L10 se prezentovala firma Panasonic. Zajímavým trendem v této oblasti je sbližování funkcí profesionálních přístrojů DSLR s kompakty. Možnost náhledu na LCD displeji a volba ostřicího bodu podobně jako u kompaktních přístrojů se stává standardem, u amatérských zrcadlovek nastupuje i výklopný a otočný displej. U malých „digitálů“ se prosazuje především bezdrátová komunikace s počítačem a posiluje snímání videosekvencí. Na IFA se objevily první přístroje schopné snímat pohyblivé obrázky v HD formátu 720p, který byl ještě donedávna v hájemství profesionálních kamer.
Suma sumárum, veletrh IFA ukázal, že v Evropě je televizor stále králem obýváků a hlavním hybatelem na poli moderních technologií. Odborníci ale předpokládají, že do tří let se rozjede ve velkém prodej kompletních zábavních systémů, které zasíťují domácnost a budou spolupracovat s kapesními zařízeními přes Bluetooth rozhraní. V Česku se však na tak brzkou revoluci těšit nemůžeme. Připomeňme překvapení řady lidí na Domažlicku, kteří i po několikaletém upozorňování upadli do analogové tmy.

BRAND24

Popisek: Návštěvníky berlínské přehlídky zaujaly i nejmodernější ploché obrazovky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).