Menu Zavřít

Za pilulky stejně, za sport i dvojnásobek

11. 8. 2008
Autor: Euro.cz

KOLIK STOJÍ HUBNUTÍ - Tříměsíční hubnoucí kúra vyjde průměrného Čecha na deset tisíc korun. Nejdražší je hubnutí v hlavním městě, nejlevnější ve Zlíně.

Co zima schová, vyvalí se v létě. A nevzhledný špíček se do plavek nehodí. Boj s nadváhou kulminuje dvakrát do roka, a sice po Vánocích a na jaře. Nájezdy „hubnoucích“ v těchto obdobích zažívají fitcentra, nutriční poradci i regály s potravinovými doplňky v lékárnách.

„U žen při hubnutí naskočí slovo dieta, u mužů spíše pohyb. Mužům jde hubnutí lépe. Je to i tím, že se většinou jedná o jejich první pokus a nemají tak úsporný metabolismus jako většina žen,“ přibližuje Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB (Stop Obezitě), která pořádá specializované kurzy na snižování nadváhy. Mužům podle ní většinou stačí říci, jak mají postupovat. U žen je obtížnější převést teoretické znalosti do praktického života, protože spouštěčem chuti k jídlu často bývají vnitřní podněty jako emoce a stres.

Roční období a lékárna

Přesto, že jediným zaručeným receptem na snížení hmotnosti je pohyb doplněný střídmým jídelníčkem, sázejí lidé často i na doplňky stravy. „Například vláknina, která kromě jiných pozitivních účinků také dříve navozuje pocit sytosti, má své opodstatnění. Doplňky stravy zaměřené vysloveně na hubnutí klientům nedoporučujeme,“ popisuje Málková.

Objem prodejů doplňků stravy se podle lékárníků mění v průběhu roku (opět jsou největší v době Vánoc a před létem), ale závisí také na reklamních kampaních. „Mezi nejprodávanější přípravky na hubnutí patří v současné době výrobky firmy Delpharmea, konkrétně Lipoxal Direkt a novinka Extréme. Cena obou přípravků na měsíc se pohybuje okolo 500 korun,“ popisuje Pavel Machutka z internetové Lékárny Pařížská. Nejžádanějších přípravků prodá lékárna i dvacet kusů měsíčně. U kamenných prodejen je toto číslo i třikrát vyšší.

Jeďte hubnout do Zlína

Na to, kolik Češi utrácejí ve snaze zhubnout, se zaměřila ve své nedávné anketě společnost GE Money Multiservis. Z průzkumu vyplynulo, že pokud bychom si jako cíl vytyčili zhubnout pět kilo za tři měsíce, může nás to stát až 12 tisíc korun. Částka se přitom liší podle jednotlivých měst, a to až o několik tisíc.

BRAND24

Tříměsíční hubnoucí kúra (potravinové doplňky v kombinaci s trenérem a permanentkou do posilovny) vyjde podle GE Money Multiservis průměrného Čecha na 10 tisíc korun. Nejdražší je přitom hubnutí v hlavním městě, kde „pět kilo dole“ přijde i na 12 tisíc korun. Naproti tomu nejlevnější odtučňovací kúru lze sehnat ve Zlíně. Zde jeho obyvatelé ušetří oproti Pražanům až 3300 korun.

Zatímco cena přípravků na hubnutí se v jednotlivých městech téměř neliší, jinak je tomu u využití rad odborníka nebo dobře vybaveného fitcentra. Sestavení dietního jídelníčku na míru odborníkem v Praze se výrazně prodraží. Cena takového stravovacího rozvrhu může vyjít až dvakrát dráž než v menších městech. Rovněž návštěva fitcentra je v Praze nejdražší, přestože je tam zdaleka největší nabídka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).