Menu Zavřít

Za kolik bude zkouška dospělosti?

9. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Odvolaný šéf příprav státní maturity se zřejmě neudržel v mezích schváleného rozpočtu

Minulý týden odvolal ministr školství Ondřej Liška šéfa nových státních maturit Pavla Zeleného. Ředitelem Centra pro výzkum vzdělávání (CZVV), které zkoušky připravuje, jmenoval svého poradce pro maturity a bývalého šéfa odboru středního a vyššího odborného vzdělávání ministerstva školství Martina Macha.
„Důvodem je hlavně velmi žádoucí těsnější spolupráce ministerstva školství a CZVV v závěrečné fázi nového modelu státní maturity. Za nezbytné považuji i hledání možnosti levnějšího a úspornějšího modelu v oblasti infrastruktury a logistiky,“ uvedl ministr pro týdeník EURO. „Vzhledem k finanční náročnosti navrženého modelu státní maturity si nemohu dovolit hazardovat s důvěrou veřejnosti a také chci mít naprostou jistotu, že každá koruna, která byla a bude na maturitu vynaložena, byla pečlivě zvažována a je podložena přesnými daty.“
„Pan ministr chtěl levnější a jednodušší variantu logistiky, kterou však neumím a v daném časovém horizontu za ni nemohu vzít odpovědnost,“ řekl týdeníku EURO ke svému odvolání Zelený. Že by jím navržený logistický model byl jedinou cestou, se nedomnívá, nicméně v daném časovém tlaku není dle jeho názoru na zásadní změny čas. A pokud by se měly podstatné změny uskutečnit, zvýšilo by se riziko nespolehlivosti a snížila bezpečnost průběhu maturit.

Udržet rozpočet

Zelený pracoval na novém modelu státních maturit podle zadání bývalé ministryně školství Dany Kuchtové, které ministr Liška po svém nástupu do funkce v prosinci 2007 nerozporoval a vloni na podzim jeho podobu představil veřejnosti. Včetně plánovaného rozpočtu: jednorázové náklady na přípravu ve výši okolo 480 milionů korun, plus zhruba 165 milionů provozních nákladů ročně.
Během listopadu a prosince loňského roku se konala čtyři hlavní výběrová řízení (viz Hlavní tendry). Jejich výsledky by měly být oznámeny v lednu. Zelený se k již otevřeným nabídkám konkrétně vyjádřit odmítl, protože dosud nebyly všechny posouzeny a ohodnoceny. „Výběrová řízení potvrzovala náročnost zvoleného modelu,“ uvedl nicméně pro týdeník EURO.
Že by jeho odvolání souviselo právě s obdrženými nabídkami, ministr Liška přímo nepotvrdil. „Výběrová řízení jsou dílčím krokem v přípravě maturity jako celku. Od nového ředitele Macha očekávám, že vyhodnotí možnosti úspor (při zachování bezpečnosti maturity a dodržení časového harmonogramu) včetně vámi zmiňovaných výběrových řízení. A to tak, aby bylo zřejmé, že předložené návrhy finanční náročnosti maturity budou již konečné a nebude hrozit nebezpečí dalšího navyšování finančních prostředků,“ odpověděl však ministr.
Martin Mach potvrdil, že chce udržet náklady na přípravu státních maturit v rámci rozpočtu schváleného ministerstvem školství. „A pokud nabídky v tendrech převyšují představy o x desítek procent, je to problém, který mám za úkol odstranit,“ dodal Mach. Díky změnám v logistice a infrastruktuře by dle něj měly být maturity úspornější, jednodušší, proveditelnější a bezpečnější. „Představu o konkrétních změnách mám, zatím je však zpracovávám do podoby, aby je bylo možné prezentovat veřejnosti,“ uvedl Mach. Ministr Liška zároveň zdůraznil, že model maturity, který je nastavený ve školském zákonu, se měnit nebude.

Naostro v termínu

Zda se novému šéfovi příprav podaří udržet rozpočet na státní maturitu na uzdě, se uvidí. Otázkou také zůstává, zda výměna ředitelů nezpůsobí časové zpoždění v již beztak napjatém harmonogramu. Nový ředitel CZVV musí nyní dle ministra školství vyhodnotit plnění harmonogramu a stanovit další postup. „Případné zpoždění prací může ovlivnit způsob a termíny generální zkoušky, nikoliv maturitu samou,“ upozorňuje Liška.
Podle dosavadního harmonogramu by se měla generálka uskutečnit ve třech fázích. Letos v dubnu se bude formou výběrového řízení na zhruba deseti tisících žáků stovky škol ověřovat zejména metodika obsahu a vyhodnocování zkoušek. V září bude celoplošná generálka zaměřená na ověření organizace a logistiky, které se zúčastní všichni budoucí maturanti. Výsledky didaktických testů z povinných předmětů obdrží žáci před termínem podání přihlášek k maturitě v roce 2010. Celoplošná generálka v lednu příštího roku prověří zejména logistiku hodnocení písemných prací a připravenost hodnotitelů.
První státní maturita naostro čeká na téměř sto tisíc žáků v květnu 2010. Pokud se toho kabinet Mirka Topolánka dočká, bude zkouška dospělosti v novém podání o několik dní předcházet řádnému termínu parlamentních voleb. Lepší načasování si ministr Liška snad ani nemůže přát…

(tabulky)
Maturitní miliony Jednorázové náklady na přípravu reformy maturitní zkoušky, s nimiž počítá model odvolaného ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (období 2008–2012, v milionech Kč)

Příprava zkoušek pro smyslově a zdravotně postižené žáky: 11,3
Příprava logistického a bezpečnostního modelu maturitní zkoušky: 16,9
Příprava technologické infrastruktury maturitní zkoušky: 59
Příprava metodiky a obsahu zkoušek společné části maturitní zkoušky a metodiky hodnocení: 73,8
Odborná příprava a vzdělávání učitelů zajišťujících maturitní zkoušku (zhruba 27 tisíc): 168,9
Zajištění informovanosti škol, učitelů, žáků, rodičů a vysokých škol: 45,9
Opatření k minimalizaci rizika nadměrné neúspěšnosti žáků u maturitní zkoušky: 18,7
Komplexní pilotáž společné části maturitní zkoušky (rok 2009 a 2010): 132
Celkem: 526,5
Z toho platy zaměstnanců CZVV: 43,2
Celkem bez platů zaměstnanců: 483,3
Pramen: CZVV

Hlavní tendry V rámci příprav společné státní maturity byla koncem roku vypsána čtyři hlavní veřejná výběrová řízení. Jejich výsledky by měly být známy v lednu.

BRAND24

zakázka/zadavatel # odhadovaná hodnota zakázky (v mil. Kč)
Projekt tiskového, produkčního a kompletačního centra/CZVV # 59*
Banka testových úloh a podstatné okolí banky testových úloh/CZVV # 12 Služby komplexního informačního systému pro řízení logistiky společné části maturitní zkoušky/CZVV # 310*
Příprava personální infrastruktury společné části maturitní zkoušky – vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol/ministerstvo školství # 169

Poznámka: * jednorázové náklady na pořízení tiskárny, součástí tendru bylo rovněž stanovení jednotkového ceníku dodávky materiálu a služeb po dobu pěti let jednorázové pořizovací náklady * poptávka služby, pětileté období, součást provozních nákladů poptávka služby na období tří let, financováno z evropských strukturálních fondů Pramen: Centrální adresa, CZVV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).