Menu Zavřít

Za hlavní kritérium při výběru půjčky Češi označili celkovou výši úroků

5. 3. 2012
Autor: profit

Kolik zaplatíme na úrocích a jaká bude výše jednotlivých splátek, právě to občany v České republice ovlivňuje při výběru konkrétní půjčky nejvíce. S odvoláním na svůj výzkum veřejného mínění to dnes uvedla společnost Home Credit.

Foto: Profimedia.cz

Celkovou výši úroků k zaplacení označilo za nejdůležitější faktor při výběru půjčky téměř 20 procent dotazovaných. Loni na stejný dotaz odpovídalo shodně jako nyní pouze 12 procent respondentů. Na druhé místo se tak propadl údaj o výši jednotlivých měsíčních splátek, který v průzkumu obdržel 16 procent.

Člověk by při posuzování výhodnosti půjčky rozhodně neměl brát zřetel jen na výši úroku, ale i na všechny další poplatky, které si společnosti mnohdy účtují. Ty totiž ve výsledku mohou vyjít dráž než samotné úroky,“ říká analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Kritérium, které umožňuje všechny další náklady na půjčku shrnout, tedy roční sazba nákladů (RPSN), je mezi lidmi zmiňováno jen velmi zřídka. Za nejdůležitější ho letos považuje sedm procent dotazovaných, což je ještě o procento méně než vloni. Podle zákona přitom musí RPSN být uváděno jako součást veškerých reklam, nabídek i předsmluvních formulářů. Přesto RPSN při dotazování alespoň zmínilo jen 10 procent dotazovaných. Kozub dále dodává, že pro mnoho lidí je pochopení RPSN obtížnějším, než pochopení jiných údajů a proto při výběru úvěru raději sledují například zmiňovanou výši splátek, která je pro ně jasně srozumitelná.

BRAND24

Oproti RPSN se lidé stále častěji rozhodují podle nefinančních kriterií. Jako nejdůležitější z této skupiny se podle odpovědí respondentů ukazuje být dostupnost úvěru. Tu považuje za nejzávažnější faktor při výběru úvěru 13 procent lidí. Lidé od půjčky očekávají nejen dobré finanční podmínky, ale také rychlé vyřízení a minimální administrativu.

Loni lidé z nefinančních kritérií nejčastěji uváděli dobrou pověst věřitele. Letos na tuto zásadní kategorii trochu zapomněli,“ vysvětluje Kozub a dodává, že právě bezpečnost a důvěryhodnost finanční instituce by měla hrát při výběru půjčky zásadní roli.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).