Menu Zavřít

Za bankrot skláren mohou její vlastníci a banky

5. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Konkurz na skupinu výrobců porcelánu je u konce. Poslední závod Concordia Lesov získal nového majitele minulé úterý. Můžeme být spokojeni, že konečně máme funkční bankrotový zákon.

Autor: Jakub Stadler

Patří se při této příležitosti vzpomenout Martina Jahna, který ho jako vicepremiér vlád Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka připravil. Poděkovat mu mohou i ty stovky lidí, kteří se nyní po nedávném propuštění mohou vrátit do práce, což je obzvláště v této době dobrou zprávou.

Peníze na ostrovech…

Tím ale pochvaly končí. K bankrotu skupiny skláren a porcelánek totiž vůbec nemuselo dojít, kdyby vlastníci a úvěrující banky plnili své povinnosti řádných hospodářů a především sliby, které dali státu. Skupiny Porcela Plus a Crystalex byly původně součástí impéria IPB, byť je oficiálně kontrolovali podnikatelé Květ a Souček. IPB svou majetkovou účast i poskytnuté úvěry vyvedla před svým krachem do zvláštních fondů na Kajmanských ostrovech, kde vše spolu s IPB nakonec ovládla ČSOB. Většinu majetku z kajmanských fondů nakonec vydala tato banka státu, konkrétně České konsolidační agentuře.

Jenže si ponechala správu kajmanských fondů díky problematickému souhlasu ministra financí Sobotky. V těchto fondech zůstaly i akcie a úvěry Porcely a Crystalexu v několikamiliardové hodnotě plus dalších čtyři sta milionů státních korun v hotovosti na restrukturalizaci celé průmyslové skupiny.

… stát chudší o miliardy

BRAND24

Restrukturalizace ale tak nějak nevyšla. Květ se Součkem neprodali žádný provoz, nic podstatného ve firmě nepřekopali. Čas od času se pokoušeli nabídnout celou skupinu na prodej, ale bez valného úspěchu. Jednotlivé provozy přitom měly dobré zakázkové krytí, dosahovaly provozního zisku, jen je ke dnu táhly drastické úvěry z minulosti. A to vše se dělalo, či spíše hanebně nedělalo, pod pečlivým dohledem financujících bank, které se patrně domnívaly, že to takhle půjde do nekonečna.

Když potom přišel bankrot, nikdo ze zasvěcených se valně nedivil. Stát, jako formální vlastník, který nikdy neměl firmu pod kontrolou, přišel o miliardy. O kolik přišly banky a zejména ČSOB, zatím nevíme. Bude to ale důležité zjistit po definitivním skončení konkurzu, abychom se přesvědčili, že za své selhání bankéři zaplatili ze svého a nehodili to zase jen na daňové poplatníky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).