Menu Zavřít

Z Rozvadova až do Bohumína

26. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Nová dálnice

BRAND24

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) minulý týden zprovoznilo dva úseky na severomoravské části dálnice D1, a to z Bělotína přes Hladké Životice do Bílovce. Ostrava, třetí největší město České republiky, se tím oficiálně napojila na dálniční síť. Zároveň se prakticky propojila západní a východní část republiky, protože z Rozvadova u německých hranic je možné po dálnici dojet až do Bohumína u hranic s Polskem.
Třicet kilometrů nové cesty přišlo stát na 7,6 miliardy korun. Část peněz přitom ještě ŘSD dodavatelům dluží. „Je to 600 až 800 milionů korun. Ty peníze budeme mít, ale až příští rok,“ uvedl šéf firmy Alfred Brunclík. Téměř dvacet miliard korun na dokončení dvou dálničních úseků získala vláda vydáním dluhopisů. Za celou severomoravskou část dálnice D1, která bude dlouhá 80 kilometrů, stát zaplatí téměř 60 miliard. ŘSD zatím investovalo kolem 47 miliard korun.
O stavbě ostravské dálnice se začalo konkrétně mluvit v roce 1963, o její budoucí podobě jednali politici od počátku 90. let. Základní kámen stavby položil tehdejší premiér Miloš Zeman poprvé v roce 1998, podruhé o čtyři roky později. V té době měla dálnici stavět izraelská firma Housing and Construction za více než 100 miliard korun. Kolem stavby a jejího financování byla řada nejasností. V roce 2003 vláda Vladimíra Špidly dohodu s Izraelci zrušila. D47 pak začalo ze státních peněz stavět ŘSD o rok později.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).