Menu Zavřít

Z nuzáka mezi elitu

28. 1. 2008
Autor: Euro.cz

SLAVIA - Ještě před pár lety neměla pražská Slavia na výplaty hráčů. Dokázala se však transformovat ve zdravě fungující firmu. Jen tři měsíce v Lize mistrů jí vynesly 200 milionů korun.

Je to hrozné. Přijdou s tím, že před hodinou odeslali platy z banky, a že peníze budou pozítří. Samozřejmě že nikde nebyly, a ty to víš. Normálně ti lžou do očí! Ty víš, že ti lžou, oni vědí, že ty víš, že ti lžou – my si tady tak všichni lžeme a všechno je v pohodě. Jenže takhle to nejde dělat půl roku.

Takto si před třemi lety stěžoval nejmenovaný hráč pražské Slavie. Klub tehdy dlužil všude, kam se podíval. Samozřejmě včetně vlastních zaměstnanců. Slavia utrácela za hráče, a pak jim nabízela nadstandardní smlouvy. Žila na dluh a doufala, že přijdou lepší časy. Jenže nepřišly.

Hráčům přestaly chodit peníze. Nejdřív prémie, a pak i výplaty. Proslýchalo se, že Pavel Kuka – který velkou část kariéry odehrál v Německu, kde se finančně zabezpečil na celý život – dokonce klubu pomáhal hradit zájezd k zápasu poháru UEFA ze svého. „To je absolutní nesmysl. Ale uznávám, že situace ve Slavii není komfortní,“ tvrdil tehdy šéf Vladimír Leška.

Našli se lidé, kteří na situaci fotbalistů Slavie našli pozitivum. Ať už škodolibí sparťané nebo třeba příbramský boss Jaroslav Starka. Ten se o tehdejším týmu Slavie vyjadřoval s neskrývaným obdivem. Zaměstnanci, kteří pracují na 100 procent, aniž by za to brali peníze, ho přiváděli k úžasu.

KOLIK KLUBŮM SYPE LIGA MISTRŮ

Účast v základní skupině: 2 mil. eur

Za každý odehraný zápas v základní skupině (je jich 6): 0,4 mil. eur

Vítězný zápas v základní skupině: 0,6 mil. eur

Remíza v základní skupině: 0,3 mil. eur

Postup do osmifinále: 2,2 mil. eur

Postup do čtvrtfinále: 2,5 mil. eur

Postup do semifinále: 3 mil. eur

Poražený finalista: 4 mil. eur

Vítěz: 7 mil. eur

(údaje za sezonu 2006/2007)

pramen: www.eufa.com

Přestupy podle Doležala

Je až neuvěřitelné, že i v této situaci tým pravidelně bojoval o účast v Lize mistrů a hrával pohár UEFA. „Museli jsme okamžitě začít šetřit. Nejdříve logicky na nejvyšší položce rozpočtu – tedy A-týmu. Dluhy Slavie tehdy převyšovaly 100 milionů korun,“ říká generální ředitel klubu Petr Doležal. Slavii převzal před rokem a půl a dnes už je klub za vodou. „Hráči za 20 nebo 30 milionů na trhu samozřejmě byli. Pro Slavii ale byli tabu. V otázkách příchodů jsme se hodně krotili. Hlavní bylo nedělat věci, které by nás v případě, že bychom se nedostali do Ligy mistrů, poslaly zase o několik kroků zpět,“ říká. Klub měl připravené dva rozpočty – jeden klasický, který nepočítal s účastí v Lize mistrů, nepřesahoval 80 milionů korun. Ten druhý, „vysněný“, poté vyrostl na 200 milionů.

Slavia skupovala levné neokoukané fotbalisty a spoléhala na vlastní mladé odchovance. Klub si v létě pořídil 12 hráčů, celkově za 40 milionů korun. Všichni už se několikrát objevili v základní sestavě, takže ani jednou nešlo o vyloženě vyhozené peníze. Navíc se Slavia poprvé v historii kvalifikovala do Ligy mistrů. Koho dnes zajímá, že v létě, hlavně v zápasech třetího předkola s Ajaxem, měla až neuvěřitelnou porci štěstí. Champions League bývá ke svým členům štědrá, a tak si Slavia za tři měsíce v ní vydělala už více než 200 milionů korun. „V současné chvíli se nám podařilo umořit 90 až 95 procent dluhů. Ty zbývající jsou do dvou měsíců splatnosti,“ tvrdí šéf klubu.

Sešívané desetiletí?

Slavii hraje všechno do not. Budoucnost vypadá neuvěřitelně růžově, až se kovaným slávistům, zvyklým hlavně na nezdary, zdá, že něco není v pořádku. V Edenu roste stadion. Výstavba neleží na bedrech klubu, financování zajišťuje pro tento účel vytvořená společnost E Side Property Limited vedená Vladimírem Leškou. Klub stadionu bude využívat a v budoucnu, až si na sebe komerčními akcemi vydělá, by měl spadnout do vlastnictví Slavie.

BRAND24

Tím, že se klub vrátí do Vršovic, ubude další položka v rozpočtu. „Při ligových utkáních na Strahově jsme někdy i v minusu. Jsme tu v podnájmu a příjmy ze vstupného často ani nepokryjí náklady na provoz hřiště. Vydělat se dá leda tak na derby se Spartou,“ shrnuje Doležal.

To se má po dokončení stadionu v Edenu změnit, očekává se ztrojnásobení návštěvnosti. Stadion, Liga mistrů, prudce stoupající prestiž klubu – to jsou hlavní argumenty pro ty, kteří předpovídají desetiletí „sešívaných“. Zvláště když odvěký rival Sparta už pár let přinejlepším jen přešlapuje na místě. Někteří z tradičních sponzorů Sparty už dokonce vážně zvažují přestup k levnější, zato viditelnější konkurenci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).