Menu Zavřít

Z Nového Zélandu vzlétla raketa částečně vytištěná na 3D tiskárně

25. 5. 2017
Autor: čtk

Soukromá společnost Rocket Lab sídlící ve Spojených státech uskutečnila test své dvoustupňové orbitální rakety Electron, kterou firma vyvinula pro vynášení malých komerčních družic. Raketa byla vypuštěna ze soukromě vybudovaného kosmodromu na Novém Zélandu, odkud také pocházejí zakladatelé společnosti Rocket Lab. Raketa, která je poháněna bateriemi a jejíž některé díly byly vytištěny na 3D tiskárně, překonala hranici vesmíru, dosáhnout stanovené oběžné dráhy kolem Země se jí ale nepodařilo.

Firma Rocket Lab uvedla, že raketa odstartovala v 16:20 místního času (6:20 SELČ) a o tři minuty později překonala Kármánovu linii, která ve výšce 100 kilometrů nad zemských povrchem určuje hranici mezi atmosférou a vesmírným prostorem.

Zakladatel firmy Peter Beck řekl, že počáteční fáze mise probíhaly podle plánu až do oddělení druhého stupně rakety. Podle Becka budou experti firmy v následujících týdnech analyzovat data, aby zjistili, proč raketa nedoletěla až na stanovenou oběžnou dráhu.

Společnost již má připravenou druhou testovací raketu Electron, bude ale potřebovat několik měsíců, než bude připravena ke startu. Firma má od úřadů povolení pro tři testovací lety z kosmodromu na odlehlém novozélandském poloostrově Mahia.

Jak uvedla agentura AP, firma Rocket Lab by chtěla zahájit komerční lety svých raket koncem letošního roku a později vypouštět zhruba jednu raketu týdně.

#ItsaTest

Zveřejnil(a) Rocket Lab dne 24. květen 2017

Cílem firmy je nabídnout cenově efektivní komerční službu, náklady na start by měly být méně než pět milionů dolarů (126 milionů korun). Společnost cílí na firmy, jejichž malé družice by jinak musely letět jako přívažek jiných, větších satelitů. Provozovatelé těchto sekundárních družic většinou nemohou rozhodovat o přesnějších parametrech oběžné dráhy, na kterou má být jejich družice vypuštěna. Satelity, které rakety Rocket Lab budou vynášet, mohou plnit širokou škálu úkolů od poskytování internetových služeb po monitorování úrody v zemědělství.

Rakety firmy Rocket Lab, které jsou celé vyrobeny z lehkých kompozitních materiálů a jsou na jedno použití, sázejí na rychlou přípravu na start a jsou zaměřeny na vynášení lehkých nákladů o hmotnosti kolem 150 kilogramů.

Na internetových stránkách firmy je již nyní možné zarezervovat si místo pro satelity, které chtějí zájemci dostat do vesmíru, napsal zpravodajský server BBC News. Ceny za vynesení maličkých satelitů začínají na 77 tisících dolarech (1,7 milionu korun) - v případě, že satelitů bude raketa vynášet více najednou.

BRAND24

Rocket Lab má jiné plány než například soukromá společnost Elona Muska SpaceX, která používá mohutnější rakety určené k vynášení větších nákladů. Rakety pro vynášení malých satelitů vyvíjí v současnosti asi 30 různých firem a agentur, píše agentura AP.

Přečtěte si také:

Další cíl arabských šejků: po ropě chtějí těžit vodu ve vesmíru

Vesmírná zásilková služba: Amazon chce dodávat na Měsíc

SpaceX dopraví dva lidi k Měsíci. Už příští rok


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).