Menu Zavřít

Z bankéřů vinaři. Hrozny jsou pro Brity novou výzvou

9. 6. 2016
Autor: Shutterstock

Zatímco se finančníci v Londýně hrozí možného brexitu, který by pravděpodobně oslabil pozici Londýna jako finančního centra a řadu z nich by stál místo, již vysloužilí finančníci ukazují, že život mimo City of London má alternativu. Řada z nich se vrhla na vinařství. Jejich britská šumivá vína mají díky výhodným podmínkám vytlačit konkurenci z Francie.

„Naše víno může být stejně tak dobré jako z Champagne,“ prozradil agentuře Bloomberg Mark Driver, bývalý manažer hedgeového fondu. „Dosahování této výzvy je lepší než sezení za počítačem a sledování, jak akcie celý den rostou a klesají.“

Driver je jedním z bývalých finančníků, kteří se přesunuli k vinařství. Utratil 14 milionů liber (485 milionů korun) za postavení největší britské vinice asi sto kilometrů jižně od Londýna.

Anglie má tu výhodu, že půda je podobná té v Champagne, a navíc je levnější. Driver vysadil na svých vinicích stejný druh hroznů a najal odborníka z Francie, což z něj udělá přímého konkurenta francouzských bublinek.

„Myslím, že je to pouze začátek významného trendu,“ říká Nicholas Coates, bývalý bankéř ING Barings a RBS, který založil vinařskou společnost Coates & Seely.

V Anglii si lze koupit ledacos. Víte, na kolik vyjde taková vesnice?

Chcete se stát lordem? V Anglii je na prodej celá vesnice

 West Hestlerton. Zdroj: cundalls.co.uk

Podnikání pohání zvyšující se chuť Britů po víně. Dovoz z Champagne dlouhodobě roste a Británie je nyní pro Francouze největším trhem, když loni dovezli přes Lamanšský průliv téměř 35 milionů lahví šampaňského (druhé USA importují jen o něco více než 20 milionů).

BRAND24

Britští producenti tak doufají, že z podílu Francouzů na trhu kus ukrojí. „Je logické předpokládat, že více a více tržního podílu Champagne ve Velké Británii bude pohlcováno,“ dodává Coates. Ostrované vyrobí ročně čtyři miliony lahví šumivého vína, Francouzi 300 milionů.

Situace si už všimly i ve Francii, ale konkurence z Anglie se příliš neobávají. „Anglické šumivé víno, které jsem ochutnal, není za danou cenu nijak výjimečné,“ svěřil se pařížský obchodník Juan Sanchez. „Pokud si francouzští zákazníci vyžádají anglické šumivé víno, bude to pouze ze zvědavosti.“ Přesto některé francouzské firmy již do britských vinic investovaly nebo navázaly spolupráci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).