Menu Zavřít

Winterkorn vypovídal: O podvodech jsem věděl až od srpna 2015

19. 1. 2017
Autor: čtk/AP

Bývalý šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn nadále tvrdí, že o manipulacích se softwarem v takzvané Dieselgate nevěděl dříve, než podvod v září 2015 prasknul.

Martin Winterkorn vystoupil v německém parlamentu před výborem, který vyšetřuje podvody s emisemi automobilky Volkswagen. Prý netuší, kolik osob o podvodech vědělo, napsala agentura Reuters.

Snahou poslanců je zjistit, kdy se bývalý generální ředitel a nejvyšší vedení automobilky dozvěděli o podvodech u naftových vozů a proč se nerozhodli informovat investory dříve. Winterkorn se objevil na veřejnosti poprvé od 22. září 2015, kdy se v televizi omluvil za skandál a následující den rezignoval.

Investoři pozorně sledují Winterkornova vyjádření a chtějí vědět, kdy se o manipulacích dozvěděl. Požadují totiž po automobilce odškodné 8,8 miliardy eur (237,7 miliardy Kč) kvůli propadu cen akcií po vypuknutí skandálu.
Volkswagen tvrdí, že jeho výkonná rada nevěděla o softwarových manipulacích do konce srpna 2015. Automobilka formálně oznámila americkým úřadům podvádění na začátku září.

Více ze světa automobilů čtěte na webu Autobible.cz

Nevím, kdo všechno věděl

Na otázku, zda si myslí, že z podvádění může být obviněno jen několik techniků, Winterkorn odpověděl, že o podvodu zřejmě vědělo více než pár zaměstnanců, sám však neví, kolik lidí se na podvodech podílelo. Upozornil, že softwarové aplikace představují velmi specifickou oblast práce při vývoji motorů.

Winterkorn dodal, že nemůže komentovat detaily, které jsou součástí trestního vyšetřování v Německu. Odmítl také odpovědět na několik otázek týkajících se toho, kdy přesně se co dozvěděl.

Volkswagen tento měsíc přiznal americkým prokurátorům, že zhruba 40 zaměstnanců smazalo tisíce dokumentů ve snaze zakrýt před regulátory podvádění s emisemi.

BRAND24

Koncern v září 2015 přiznal, že po celém světě do 11 milionů naftových aut instaloval software umožňující při testování emisí skrývá nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. V USA již v trestním vyšetřování emisního skandálu zatkly prvního firemního manažera, bývalého šéfa amerického oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů Olivera Schmidta.

Dále čtěte:

VW přiznal vinu v emisní aféře. V USA zaplatí rekordních 110 miliard

Volkswagen dosáhl nového prodejního rekordu. Emisní aféře navzdory


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).