Vztah k firmě prochází žaludkem

28. února 2005, 00:00 - Speciál připravil VÍT SMRČKA
28. února 2005, 00:00

Během pracovní doby projíme ročně miliardy korun. Není proto divu, že se o tento trh perou nejrůznější společnosti. Ať už jde o specializované nadnárodní firmy, nebo drobné podnikatele. Bez dobrého jídla během pracovního dne není ani dobrý výkon na pracovišti.

**Během pracovní doby projíme ročně miliardy korun. Není proto divu, že se o tento trh perou nejrůznější společnosti. Ať už jde o specializované nadnárodní firmy, nebo drobné podnikatele.

Bez dobrého jídla během pracovního dne není ani dobrý výkon na pracovišti. To si již uvědomili manažeři v mnohých firmách a snaží se zabezpečit kvalitní firemní gastronomii. Zdaleka to není pouze naplňování povinnosti zabezpečit stravování vyplývající ze zákona.

Do firem se proto vracejí moderní závodní jídelny splňující nejnovější požadavky přísných hygienických norem. Pryč jsou oprýskané umakartové stoly s umělohmotnými ubrusy a několik jídel monotónně se opakujících na jídelníčku. „Proti dřívějším jídelnám je zde již vše bez objednávek a placení je většinou založené na kreditním systému,“ charakterizuje současné stravování ve firemních jídelnách šéfredaktor oborového časopisu Ho.re.ka Stanislav Břeň.

Moderní jídelny provozují firmy vlastními silami, nebo je pronajímají specializovaným stravovacím společnostem. Podnikat v tomto uzavřeném oboru není malý byznys. Jeho hodnota v Česku ročně dosahuje přibližně pěti miliard korun a má perspektivu dalšího růstu.

Veškeré předpisy přijaté u nás ještě před vstupem do Evropské unie vyžadovaly, aby restauratéři investovali do nových zařízení. Vybavení kuchyně středně velké restaurace splňující přísné hygienické normy si vyžádá náklady i přes milion korun. Nejedná se pouze o investice do vybavení kuchyní, ale také modernizaci interiérů, skladových prostor a zlepšení hygienické úrovně sociálního zařízení pro personál i hosty.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče