Menu Zavřít

VZP hodlá proplácet levnější variantu

28. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví

CONTENT24

V Česku existuje kategorizace léčiv, kterou má na starost Státní ústav pro kontrolu léčiv. Kategorizace zdravotnických prostředků však dána není. Proto jsou pojišťovny často nuceny proplácet zbytečně předražené zdravotnické prostředky.
Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) by se měly používat prostředky v základním ekonomickém vybavení. „To znamená, že jestliže mám dvě srovnatelné pomůcky, z nichž jedna stojí 500 korun a druhá pět tisíc, tak by pojišťovna měla proplácet 500 korun,“ uvedl pro týdeník EURO Pavel Horák, ředitel VZP, která na kategorizaci zdravotnických prostředků pracuje.
Momentálně VZP zařazuje výrobky do skupin, kde je možné prosadit tento systém úhrady, a jejich seznam průběžně vydává v číselnících pojišťovny.
VZP si stojí za tím, že by k této problematice měl vyjít zákon nebo vyhláška, kde bude mimo jiné zmíněno, kdo má kategorizaci zdravotnických prostředků vypracovat. „Pak by nastoupil režim, který by mohl běžet rychleji. Dnes musíme být schopni ustát důkaz, že dané pomůcky jsou stejně účinné,“ řekl Horák. Že by se při tomto rozdělování naráželo na poměr kvality a ceny, si nepřipouští. „Pokud by výrobce opravdu dokázal, že jeho prostředek má desetkrát lepší výsledky než všechny ostatní, nemůžeme je hodit do stejné skupiny a říct, že ho nebudeme platit,“ dodal šéf VZP.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).