Menu Zavřít

Vznikl pracovní obor - dokumentaristika

19. 7. 2004
Autor: Euro.cz

NOVÝ IT BYZNYSZnačná fluktuace IT odborníků vedla ke vzniku nového počítačového oboru. Jde o tak zvanou pozici dokumentaristy, který dokáže přesně zmapovat, popsat a vysvětlit kterémukoli uživateli ovládání jakéhokoli softwaru.

NOVÝ IT BYZNYS

BRAND24

Značná fluktuace IT odborníků vedla ke vzniku nového počítačového oboru. Jde o tak zvanou pozici dokumentaristy, který dokáže přesně zmapovat, popsat a vysvětlit kterémukoli uživateli ovládání jakéhokoli softwaru. Poptávky po této funkci využívají specializované firmy, které rozšiřují své oddělení dokumentaristiky a pronajímají své odborníky-dokumentaristy jiným společnostem. „Důvodem potřeby dokumentaristů je zejména skutečnost, že tuzemské firmy často nakoupí nějaké softwarové řešení, které jim jejich vlastní programátoři upraví podle potřeby. Jenže vzhledem k tomu, že tito lidé pracují v oboru s vysokou fluktuací, obvykle zůstane nové řešení nejen nezmapované, ale ve firmě se v něm ani nikdo neorientuje. V takovou chvíli firmy , kteří jim systém komplexně a srozumitelně popíší,“ upozorňuje na nový trend ředitel konzultační a technologické společnosti Logos Pavel Šťovíček. Vysoká fluktuace mezi programátory není podle personalistů nic nového - ani nic nepochopitelného. „Je to způsobené především tím, že firmy, které zaměstnávají tyto odborníky, se je v drtivé většině snaží využít pro jeden typ práce zaměřený na určitou technologii. Přitom si tito lidé uvědomují, že zůstanou-li pouze u jedné technologie, jejich pravděpodobnost najít si v budoucnu dobré zaměstnání se přímo úměrně času snižuje. Proto se snaží znát více kombinací technologií, neboť se výrazným způsobem zvyšuje pravděpodobnost uplatnění na trhu práce,“ vysvětluje zvláštnost IT pracovního trhu Jan Turek z personální agentury S.T. Unite consulting, která se na odborníky z IT sektoru specializuje. Důležitým faktorem je i podle Turka také skutečnost, že 75 procent IT specialistů je vysokoškolsky vzdělaných a na základě řady průzkumů upřednostňují rozmanitou práci. Proto vyhledávají „nové výzvy“. Je mezi nimi také nejvyšší procento lidí, kteří pracují na volné noze adočasně je využívá více firem pro různé projekty. Základními požadavky pro dokumentaristu jsou znalost MS Office, preciznost, vytrvalost a schopnost vzdorovat rutině. „Nároky v IT sektoru rok od roku stoupají. Zákazníci dnes samozřejmě vyžadují i odpovídající štábní kulturu dokumentace,“ shrnuje Jiří Roun z Logosu.

Standardem při přijímacích pohovorech na pozici dokumentarista IT je i zkouška z češtiny - formou testu gramatiky astylistických dispozic. Psaní bez gramatických chyb musí být u těchto zaměstnanců samozřejmost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).