Vývoz českých číšníků je už pasé

13. července 2009, 00:00 - Petr Bayer
13. července 2009, 00:00

Češi z pohraničí nemají už tři roky zájem pracovat v německých restauracích jako číšníci nebo kuchaři. Jejich mzdy už jsou po odečtení dopravy, případně ubytování srovnatelné jako v Česku.

Naopak české restaurace v příhraničí si mohou teď na pracovním trhu vybírat. „Tři roky už se nám tu vůbec nikdo z Česka nenabídl, přitom bavorské restaurace by o Čechy stály,“ říká česká číšnice v restauraci a hotelu Adam-Bräu v Bodenmaisu, který je 15 kilometrů od hranic. V podniku pracuje už 17 let a tvrdí, že ho déle pracující Češi drží. Situace se výrazně změnila před sedmi lety, kdy čeští číšníci a kuchaři začali tvrdit, že se jim „pendlování“ přestává vyplácet.

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče