Vývoz českých číšníků je už pasé

13. července 2009, 00:00 - Petr Bayer
13. července 2009, 00:00

Češi z pohraničí nemají už tři roky zájem pracovat v německých restauracích jako číšníci nebo kuchaři. Jejich mzdy už jsou po odečtení dopravy, případně ubytování srovnatelné jako v Česku.

Naopak české restaurace v příhraničí si mohou teď na pracovním trhu vybírat. „Tři roky už se nám tu vůbec nikdo z Česka nenabídl, přitom bavorské restaurace by o Čechy stály,“ říká česká číšnice v restauraci a hotelu Adam-Bräu v Bodenmaisu, který je 15 kilometrů od hranic. V podniku pracuje už 17 let a tvrdí, že ho déle pracující Češi drží. Situace se výrazně změnila před sedmi lety, kdy čeští číšníci a kuchaři začali tvrdit, že se jim „pendlování“ přestává vyplácet.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče