Menu Zavřít

Vytížená „googirl“ Marrisa Mayerová zachraňuje Yahoo!

24. 7. 2012
Autor: profimedia.cz

I když v čele upadajícího internetového giganta Yahoo! neuspěje, její příchod se už zapsal do historie jako přestup roku v oboru IT. Mayerová získala šéfovský post, přestože v říjnu odejde na mateřskou. Věří, že vše zvládne, a chce Yahoo! zařadit opět po bok úspěšného Facebooku či svého dosavadního zaměstnavatele Googlu.

„Jsem neuvěřitelně nadšená, že zítra začnu v nové roli v Yahoo!“ poznamenala minulé pondělí sedmatřicetiletá manažerka z Googlu Marrisa Mayerová. Příznačně se tak ale nestalo nikde jinde než na sociální síti Google+. Yahoo! totiž žádnou relevantní úspěšnou sociální síť nemá. A někdejší pionýr internetu toho postrádá více.

Yahoo! má sice stále obrovskou návštěvnost 700 milionů uživatelů měsíčně, ale znatelně zaostává za ostatními konkurenty. Společnost nezvládla nástup sociálních sítí a nenabízí ani vlastní řešení pro stále masovější přístup k internetu z mobilů. Ještě v roce 2008 firmě patřil 18,4procentní podíl na zobrazených on-line reklamách, nyní je to podle údajů eMarketeru 9,1 procenta. Facebook i Google se mezitím vyšvihly nad 16 procent. To má nyní změnit právě Mayerová. Velkorysý pětiletý kontrakt za 70 milionů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy korun, velikosti úkolu odpovídá.

Přestup se závazky

Mayerová se přes noc stala ikonou boje žen za rovné příležitosti v byznysu. Už před svým přestupem během těhotenství ale měla k této roli nakročeno jako někdejší první inženýrka Googlu. Letos 18. června ji ale zaskočila zcela nečekaná nabídka. Zavolal jí Spencer Stuart z Yahoo!, zda by se nechtěla ucházet o nejvyšší post ve firmě. „Byla jsem velmi polichocená a pohnutá,“ řekla potom Mayerová. Koncem června vedení Yahoo! oznámila, že v říjnu čeká chlapečka. Nikdo na to prý nic neřekl. A to přesto, že se od Mayerové očekává okamžité zahájení „záchranných prací“.
„Projevili své pokrokové myšlení,“ chválí vedení Yahoo!

Mayerová. Tento přístup si hlasitě pochvalují i různé ženské organizace. Gayle Tzemachová, která se věnuje ženským otázkám v Radě pro zahraniční vztahy, říká: „Správní rada Yahoo! zjistila, že Mayerová je těhotná, a neměla s tím problém. To je velký pokrok.

V mnoha společnostech to stále problém je.“ Podle headhunterky Pat Cookové navíc v technologických firmách nejenže na vedoucích pozicích převažují muži, ale když už se najímá žena, je jí většinou po čtyřicítce: „I když firmy vědí, že nemohou diskriminovat na základě těhotenství, když najímají na vyšší posty, jsou stále velmi ostražité.“

Mayerová se tak sice při svém kariérním výstupu setkala s nebývalým pochopením, stejně ji ale čekají krušné měsíce. Zároveň ví, že ji vlastně žádná opravdová mateřská nečeká: „Moje mateřská bude maximálně na několik týdnů a i během ní budu pracovat.“

 Marrisa Mayer

Inženýrka po otci, designérka po matce

Mayerová se už v mužském světě IT technologií musela vyrovnat s mnohým, a tak si věří i v nové roli. Narodila se ve Wisconsinu do rodiny učitelky výtvarného umění a inženýra. Původně chtěla být doktorkou, ale pak zjistila, že i když je dobrá v chemii a biologii, není to pro ni výzva. Po střední si tedy vybrala mužský obor počítačových věd na Stanfordu, kde graduovala s vyznamenáním. Její specializací se stala umělá inteligence. Je dokonce držitelkou několika patentů v tomto oboru.


Čtěte také:

Když nová šéfka Yahoo vydrží, dostane 100 milionů dolarů

Yahoo propustí 2 tisíce zaměstnanců. Pomůže zeštíhlení?


Na stanfordská léta vzpomíná ráda. Je to vidět i na jejich tweetech, když se nedávno zaradovala: „Je skvělé vidět, že z počítačových věd je nyní na Stanfordu největší studijní program!“ Po studiích pokračovala ve výzkumu v curyšských či kalifornských laboratořích, v roce 1999 ale vyměnila akademický svět za byznys. Nastoupila jako dvacátá zaměstnankyně do malé firmy Google, zároveň se stala první ženou na postu inženýrky. Zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin ji prý při nástupním pohovoru varovali, že jde mezi sedm ostatních inženýrů a všichni jsou muži. Mayerová to vzala.

Za 13 let v Googlu vystřídala pozice inženýra, designéra, produktového manažera a nakonec získala výkonné pravomoce. V Googlu končila na postu viceprezidentky pro nejrůznější lokalizační služby a projekty. Pokud se uživatel podívá na úvodní stránku Googlu, vidí vlastně Mayerovou. Na vyhledávacím algoritmu pracovala právě ona. A byla to také ona, kdo prosadil minimalistický bílý prostor úvodní stránky. V Googlu ale narazila na kariérní strop. Šéf firmy Eric Schmidt ji odsunul z nejužší exekutivy. Přesto Mayerová tvrdí, že v Googlu zažila „skvělé časy“, a podělila se o obrázky z vnitrofiremní rozlučky i se svými příznivci.

 Marrisa Mayer

Všemi opuštěné Yahoo!

V novém zaměstnání bude muset brzy činit tvrdá rozhodnutí. Yahoo! je už několik let bez dlouhodobého vedení. Za pět let se v čele vystřídalo pět ředitelů, naposledy musel odstoupit Scott Thompson po skandálu se zfalšovaným vzděláním v životopise.

O Yahoo! si Mayerová už nedělala iluze v roce 2009, kdy v jednom rozhovoru vysvětlovala, co dělá firmu v IT úspěšnou: „Jsem přesvědčená, že úspěch v technologických firmách dělají lidé. V technologických firmách jde vždy o to, co budete dělat jako další. Takže musíte se sejít a rozhodnout, kdo bude mít další projekt na starosti. Když máte nejlepší lidi, je to ta nejlepší výhoda. Myslím, že to, co se děje s Yahoo!, je trochu způsobeno tou ztrátou zaměření. A během událostí minulých let ztratili hodně svých dobrých lidí.“

To chce nyní Mayerová zvrátit: „Těším se, že budeme s odhodlanými zaměstnanci přinášet inovativní produkty, obsah a personalizované zkušenosti uživatelům i zadavatelům reklamy po celém světě.“ Mayerová se v Googlu specializovala hlavně na komfort pro koncové uživatele. Totéž chce nyní prodat v Yahoo! „Chci dát koncovému uživateli něco hodnotného a skvělého, pro co by se chtěl na Yahoo! vracet den co den.“

Její první rozhodnutí ale pro jednoho „uživatele“ Yahoo! nebude příjemné. Dosavadní pověřený šéf firmy Ross Levinsohn se už viděl na stálém šéfovském postu a rozhodně nečekal, že se stane podřízeným těhotné „googirl“ Mayerové. Buď přijme podřízenou roli, nebo Yahoo! přijde o dalšího klíčového manažera.

Cool šéfová

Mayerová má pro Yahoo! i jednu těžko vyčíslitelnou hodnotu. Je „cool“. Její mediální obraz je pravým opakem zpráv o posledním řediteli Thompsonovi, který si falšoval životopis. Vždy usměvavá inženýrka za sebou nemá žádný skandál, o svém těhotenství zpravuje na Twitteru. Hodně Američanů si ji pamatuje jako moderátorku interview se zpěvačkou Lady Gaga z minulého roku. Její moderování zhlédly na internetu miliony lidí.

Její intelektuální kvality ale ocenil i akademický svět. Od roku 2009 se honosí čestným doktorátem z Illinoiské univerzity za objevy, které se jí podařily v oboru umělé inteligence. Od roku 2008 ji magazín Fortune pravidelně umisťuje mezi 50 nejmocnější žen v byznysu. Zároveň boduje se svým zjevem a vystupováním i v módních časopisech.

Na Mayerové prostě nelze najít chybičku. To však ještě neznamená, že se Mayerové podaří i její největší úkol – zachránit během kojení upadající internetové impérium.


Marissa Mayerová

Marissa Mayer je novou šéfkou Yahoo

» narodila se 30. května 1975 ve Wausau ve Wisconsinu do rodiny inženýra a učitelky umění. Jako školačka už bodovala na americkém vědeckém táboře. Na Stanfordu vystudovala počítačové vědy, kde se věnovala umělé inteligenci

» v roce 1999 nastoupila do Googlu. Za 13 let vystoupala až na post viceprezidentky. Významně se podílela na vývoji vyhledávače, e-mailové služby a dalších klíčových prouktů firmy

BRAND24

» nyní přestoupila do konkurenční firmy Yahoo!. Její pětiletý kontrakt dosahuje 70 miliard dolarů

» je těhotná, v říjnu se jí narodí chlapec. Otcem je investor Zachary Bogue. Časopis Fortune Mayerovou řadí na 38. místo mezi nejmocnějšími ženami v byznysu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).